Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym
2021-09-03
Zapiekanka gyros z kurczaka w cieście francuskim
Zapiekanka gyros z kurczakiem w cieście francuskim
2021-09-06
Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny lub popołudniowy deser. Puszyste omlety z kremem śmietankowym, bananami oraz podsmażonymi śliwkami napełnią brzuszki i poprawią humor :)

Składniki na omlety:

  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek cukru (najlepiej waniliowego domowej roboty)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • trochę oliwy z oliwek do smażenia

Składniki na nadzienie śliwkowe:

  • 14 śliwek węgierek (ok. 500 g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru (lub białego)
  • skórka starta z 1/3 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 banany

Przygotowanie

Omlety z mascarpone i śliwkami

1
Śliwki umyć, przekroić wpół i usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na dwie części. Na patelni rozgrzać masło, dodać śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie posypać śliwki brązowym cukrem. Dodać sok oraz skórkę z cytryny. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
2
Białka oddzielić od żółtek i ubijać mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. W osobnym pojemniku ubijać żółtka z cukrem (np. waniliowym domowej roboty) do uzyskania gęstej kremowej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać z cynamonem i przesiać do piany z białek. Dodać żółtka i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać.
3
Banany pokroić na plasterki. Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder przełożyć do wysokiej miski. Ubijać mikserem najpierw przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2-3 minuty do uzyskania sztywnej kremowej konsystencji.
4
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Dodać 4 łyżki masy i ostrożnie wyrównać łyżką. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 40 sekund z jednej strony, a następnie obrócić i smażyć przez kolejne 20-30 sekund na złoty kolor. W razie potrzeby między jednym a drugim omletem rozsmarować na patelni odrobinę oliwy.
5
Usmażone omlety posmarować kremem śmietankowym z mascarpone. Na jednej połowie ułożyć po kilka plasterków banana oraz podgrzane śliwki. Przykryć drugą połową. Na wierzch można dać więcej śliwek.
5
Omlety można podawać z różnymi owocami i dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.