Roladki (ślimaczki) cynamonowe z ciasta francuskiego
Ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego
8 stycznia 2020
Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki i ciasta francuskiego
Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki
9 stycznia 2020

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • półtorej łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki rodzynek
  • 4 jabłka
  • 25 g masła
  • cukier puder do oprószenia roladek

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Cukier wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu lub w mikrofalówce. Jabłka umyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć na sitko. Wymieszać, docisnąć w celu odcedzenia i tak zostawić.
2
Ciasto francuskie rozwinąć i posypać 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem. Palcami rozprowadzić po całej powierzchni ciasta i lekko docisnąć. Do jabłek dodać pozostałą mieszankę z cukru i cynamonu, roztopione masło oraz rodzynki. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić w miarę równo po całym arkuszu ciasta, zostawiając jednak wzdłuż górnej długiej krawędzi ok. 3 centymetry pustego miejsca. Zwijać ciasto dość ciasno w rulon zaczynając od dolnej długiej krawędzi. Następnie zawinąć rulon ciasno w papier po cieście francuskim. Delikatnie podociskać, żeby rulon był w miarę równy, a masa w środku bardziej zwarta. Wstawić na godzinę do lodówki.
3
Wyciągnąć rulon z lodówki. Pergamin odwinąć i przełożyć na blachę do pieczenia. Ciasto pokroić na 16 części, przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 25-30 minut.
4
Upieczone i wystudzone ślimaczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.