Sałatka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
4 sierpnia 2020
Pieczone udka w sosie własnym
Pieczone udka z kurczaka w sosie własnym
20 sierpnia 2020

Składniki:

  • ok. 370 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej, białej lub zielonej papryki
  • opcjonalnie: kilka pieczarek


  • Dodatkowo:
  • ok. 7 patyczków do szaszłyków
  • tacka aluminiowa do grilla

Przygotowanie

1
Do mięsa mielonego dodać przyprawy oraz zetrzeć lub wycisnąć czosnek. Dokładnie wymieszać. Mięso można zostawić na noc w lodówce do zamarynowania.
2
Ulepić z mięsa nieduże kuleczki. Plasterki cukinii pociąć na ćwiartki. Paprykę pokroić na nieduże kawałki. Pieczarki obrać, ale nie kroić.
3
Nadziewać po 4-5 kuleczek mięsa na patyczek na zmianę z papryką, cukinią i pieczarkami (opcjonalnie). Układać na aluminiowych tackach i grillować, aż mięso będzie gotowe. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.