Pieczone udka w sosie własnym
Pieczone udka z kurczaka w sosie własnym
20 sierpnia 2020
Naleśniki z serkiem, łososiem i szpinakiem
Naleśniki z serkiem, łososiem i szpinakiem
25 sierpnia 2020

Składniki:

  • 1 dość duża cukinia (żółta lub zielona)
  • ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 100 g sera żółtego
  • pół puszki kukurydzy
  • pół czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie

1
Przekroić cukinię wzdłuż. Za pomocą noża i łyżki usunąć gniazda nasienne i wyżłobić rowek. Połówki cukinii delikatnie posolić. Do mięsa mielonego (surowego) dodać płaską łyżeczkę soli i pozostałe przyprawy oraz posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać kukurydzę oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Ponownie wymieszać.
2
Tak przygotowany farsz przełożyć do połówek cukinii. Delikatnie przyklepać i wyrównać łyżką. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Posypać nim faszerowaną cukinię. Lekko przyklepać łyżką, by ser nie spływał w trakcie pieczenia.
3
Przełożyć cukinię na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w 190 stopniach z termoobiegiem przez ok. 40-50 minut, aż mięso się upiecze, ser przyrumieni, a skórka cukinii zmięknie (skórka żółtej cukinii szybciej robi się miękka niż zielonej).
4
Wyciągając cukinię z blachy uważać, by nie poparzyć się sokiem z cukinii. Można podawać bez dodatków lub z pomidorkami koktajlowymi, rukolą bądź świeżym szpinakiem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.