Tort śmietanowy z pianką i truskawkami
Pianka jogurtowa (masa tortowa)
2021-09-08
Krem budyniowy z bitą śmietaną
Krem budyniowy z bitą śmietaną
2021-09-12
Nalewka miętowa
Mięta nie tylko pięknie pachnie, ale również stwarza wiele możliwości do wykorzystania w kuchni. Jednym z takich pomysłów jest miętowa nalewka. Pyszny napój alkoholowy o seledynowej barwie i smakowitym, rześkim aromacie.

Składniki na nalewkę miętową:

  • 1 litr wódki
  • 1 szklanka* świeżych listków mięty
  • 350 g cukru
  • 150 ml wody

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

Nalewka miętowa

1
Świeżo zerwane listki mięty przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do dużego słoika. Zalać wódką. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na ok. 12 dni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem.
2
Po ok. dwóch tygodniach do rondelka wsypać cukier i zalać 150 ml wody. Podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, gotować jeszcze przez 60 sekund. Następnie wystudzić.
3
Wódkę ze słoika przelać przez drobne sitko lub gazę do garnka. Dodać całkiem wystudzony syrop. Dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
4
Odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Smacznego!

1 Comment

  1. Paweł pisze:

    My też co roku robimy nalewkę miętową. Jest pyszna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.