Tort W-Z (Wuzetka)
Tort W-Z (Wuzetka)
2021-01-07
Lukier cytrynowy do ciast
Lukier cytrynowy do ciast
2021-01-09
Jakoś tak się złożyło, że przed świętami nie zdążyłam zrobić choinki z ciasta francuskiego. Za to w Nowym Roku już się nadarzyła okazja do wypróbowania tego cuda ;) Chwila zabawy i ciasto gotowe. Gościom smakowało :)

Składniki na ciasto:

  • ok. 600 g gotowej masy makowej z bakaliami (ok. 2/3 puszki)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 białko do posmarowania

Przygotowanie

choinki z makiem z ciasta francuskiego

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Po rozwinięciu ciasta sprawdzić, czy zmieści się ono w całości na blaszce od piekarnika (ja układałam pod skosem, a i tak ledwo zmieściłam). Jeżeli ciasto wystaje poza blaszkę, odciąć kawałek wzdłuż krótszej krawędzi.
2
Rozwinięte ciasto ułożyć pionowo i na górnej krawędzi wyznaczyć boki czubka choinki - pasek o szerokości kilku centymetrów. Wykroić kontury choinki: używając długiej linijki lub np. deski do krojenia połączyć prawą krawędź czubka choinki z prawą dolną krawędzią ciasta i nożem lub radełkiem wyciąć prawy bok choinki. To samo powtórzyć z lewą stroną ciasta.
3
Rozwinąć drugi arkusz ciasta francuskiego i tak samo wyciąć kontur choinki (ja ułożyłam pierwsze ciasto razem z papierem na drugim arkuszu i zaznaczyłam radełkiem linie, a następnie ściągnęłam górny arkusz i wzdłuż zaznaczonej linii wycięłam boki).
4
Na odciętych skrawkach ciasta wykroić za pomocą foremek jedną dużą i kilka mniejszych gwiazdek. Na podstawę choinki wyłożyć masę makową i wyrównać łyżką. Przykryć drugim arkuszem ciasta. Docisnąć i delikatnie przyklepać, by ciasto przylegało do masy makowej.
5
Za pomocą długiej linijki lub np. łopatki do ciast delikatnie zaznaczyć pośrodku górnego arkusza linie pnia (na wysokość całej choinki). Na dole wykroić krawędzie pieńka (mniej więcej na wysokość 3,5 cm). Po obu stronach choinki zaznaczyć delikatnie miejsca nacięcia "gałązek" - co 3,5 cm. Ważne, by linie nacięcia znajdowały się na tej samej wysokości po obu stronach choinki. W zależności od długości ciasta powinno wyjść ok. 10-12 pasków. Następnie radełkiem lub ostrym szerokim nożem zrobić nacięcia od krawędzi ciasta do wyznaczonej linii pnia.
6
Nacięte gałązki ostrożnie wykręcać po 2 lub 3 razy, u góry choinki raz. Na czubku choinki ułożyć wyciętą dużą gwiazdę i delikatnie docisnąć. Jeżeli ciasto z trudem się mieści na blaszce, gwiazdę można upiec osobno, a po upieczeniu przykleić do choinki za pomocą lukru lub miodu (tak samo pozostałe gwiazdki). Posmarować ciasto oraz gwiazdki roztrzepanym białkiem.
7
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-30 minut do zarumienienia. Gwiazdki wyjąć trochę wcześniej, żeby się nie spiekły za bardzo. Niewykorzystane skrawki ciasta francuskiego można również posmarować masą makową, przykryć od góry drugą warstwą ciasta i upiec. Ja pozostałe ciasto pocięłam na paski, posmarowałam przyprawionym przecierem pomidorowym, dodałam trochę mozzarelli i szynki, poskręcałam jak gałązki od choinki i upiekłam. Wyszły pyszne paluszki pizzowe ;)
8
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i cukrowymi ozdobami lub polać miodem i posypać orzechami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.