Chleb pszenny ziołowy pełnoziarnisty
2 kwietnia 2020Karczek pieczony z ziemniakami i papryką
6 kwietnia 2020
W sklepach zamiast cukru waniliowego zwykle sprzedawany jest cukier wanilinowy, z substancjami syntetycznymi zamiast naturalnej wanilii. Zobacz, jak w prosty sposób można przygotować domowy cukier waniliowy bez żadnych chemicznych dodatków.
Stopień trudności:
bardzo łatwy
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 600 g cukru
Dodatkowo:- duży słoik
1
Cukier przesypać do słoika. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na dwie części i zanurzyć w cukrze. Słoik szczelnie zakręcić i potrząsnąć.
2
Już po paru godzinach cukier przesiąknie aromatem wanilii. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby aromat rozchodził się równomiernie. Dodawać do wypieków i deserów po parę łyżeczek zamiast cukru waniliowego/wanilinowego z marketu. Smacznego!