Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami
Owsianka z borówkami, jabłkiem i orzechami
2021-07-23
Woda smakowa z wiśniami i miętą
Woda smakowa z wiśniami i miętą
2021-07-24
Biszkoptowe ciasto z agrestem, masą kajmakową i kruszonką. Proste i bardzo smaczne.

Składniki na ciasto agrestowe:

  • ok. 800 g agrestu
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 5 jajek w rozm. M
  • 15 kropli aromatu waniliowego lub migdałowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 8 łyżek mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g cukru
  • 3 krople aromatu waniliowego lub migdałowego

Przygotowanie

Ciasto z agrestem, kajmakiem i kruszonką

1
PRZYGOTOWANIE CIASTA: Masło razem z cukrem ubijać mikserem przez kilka minut na najwyższych obrotach na puszystą, jasną masę. Dodać aromat waniliowy lub migdałowy oraz jajka. Ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
2
Dalej miksując wlewać cienkim strumieniem mleko. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Mieszać przez chwilę mikserem do połączenia składników.
3
Blachę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
4
W międzyczasie oczyścić agrest - usunąć szypułki i ogonki. Wymieszać agrest z masą krówkową. Wyłożyć masę na podpieczone ciasto.
5
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Mąkę przesiać przez drobne sitko na stolnicę. Dodać cukier oraz pokrojone na kawałeczki masło. Można również dodać aromat do ciast. Posiekać nożem lub siekaczem (rozdrabniaczem) do ciasta kruchego. Następnie brać ciasto między dłonie i pocierać do powstania grudek różnej wielkości. Uważać przy tym, żeby zbytnio nie rozgrzać masła. Gotową kruszonką posypać masę agrestowo-kajmakową.
6
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez kolejne 40 minut. Studzić w blaszce na kratce. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.