Karpatka czekoladowa
Karpatka czekoladowa
10 lutego 2020
Faworki
Faworkowe love
11 lutego 2020

Faworki / chrusty

Faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu
  • 200 ml śmietany 18%
  • szczypta soli
  • butelka oleju rzepakowego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia faworków

Przygotowanie

1
Mąkę przesiać, dodać żółtka, alkohol, śmietanę i szczyptę soli. Wszystko razem dokładnie ugnieść. Zajmuje to sporo czasu, więc jeżeli masz automat do pieczenia chleba, polecam go wykorzystać do wyrobienia ciasta (program "ciasto zagniatane"). Ciasto wyjdzie równie dobre, a Ty oszczędzisz czas i siły :)
2
Wyrobione ciasto porządnie wybić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem, zawijając brzegi ciasta na górę i uderzając w nie mocno wałkiem (lub tłuczkiem). Dzięki temu ciasto napowietrzy się, a po upieczeniu będzie kruche i smaczne. Ciasto należy wybijać dość długo, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się małe pęcherzyki, a ciasto pod naciskiem będzie łatwo się rwało. Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i schować do lodówki na 40-60 minut.
3
Schłodzone ciasto dzielić na części i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, mogą nawet prześwitywać. Jeżeli ciasto się klei, posmarować wałek, ciasto oraz podkład odrobiną oleju lub oprószyć mąką. Kroić radełkiem na prostokąty o długości ok. 10-12 cm i szerokości ok. 2-2,5 cm. Każdy prostokąt naciąć radełkiem pośrodku (długość nacięcia ok. 7-8 cm). Jeden z brzegów przewlec przez nacięcie i pociągnąć. Długie faworki można przewlec dwukrotnie.
Jeżeli chcesz zrobić inny kształt, np. serduszka z okazji Walentynek, użyj foremek do ciastek.
4
Smażyć w dobrze nagrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po kilka sztuk w jednym czasie. Nie za dużo, żeby faworki mogły swobodnie się poruszać. Gotowe faworki układać na chwilę na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu.
5
Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.