Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki i ciasta francuskiego
Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki
9 stycznia 2020
Ślimaczki z łososiem i serkiem
Ślimaczki z łososiem i szpinakiem
9 stycznia 2020

Składniki na 10 sztuk:

  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 75 g twarogowego serka do kanapek (ok. 3 czubate łyżki, smak śmietankowy lub chrzanowy)
  • 100 g łososia w plastrach*
  • opcjonalnie: mrożony szpinak (2 kuleczki lub wg preferencji)


* Łososia można zastąpić pstrągiem łososiowym

Składniki na 20 sztuk:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g twarogowego serka do kanapek (ok. 6 czubatych łyżek) smak śmietankowy lub chrzanowy)
  • 200 g łososia w plastrach*
  • opcjonalnie: mrożony szpinak (4 kuleczki lub wg preferencji)


* Łososia można zastąpić pstrągiem łososiowym

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na chwilę, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Rozwinąć ciasto i przekroić na pół tak, by powstały 2 kwadraty. W przypadku porcji na 10 szt., 1 kwadrat zwinąć z powrotem i schować do lodówki. W przypadku porcji na 20 szt. zostaną wykorzystane oba kwadraty.
2
Posmarować ciasto serkiem. Łososia (lub pstrąga) rwać na mniejsze kawałeczki i układać na cieście. Na wierzch można opcjonalnie rozłożyć rozdrobniony szpinak. Zwinąć ciasno w rulon, a następnie pokroić na 10 części (szerokim, ostrym nożem lub radełkiem). W przypadku podwójnej porcji wyjdą 2 rulony = 20 części.
3
Papierem, w który było zawinięte ciasto, wyłożyć blachę do pieczenia i poukładać na nim roladki. Boki roladek można posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 215 stopni przez ok. 15-18 minut do zarumienienia. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.