Karnawałowe róże
Róże karnawałowe (faworki)
2023-02-06
Ciastka owsiane (bez cukru i mąki)
Ciastka owsiane (bez cukru i mąki)
2023-02-22
Beziki z czekoladą są tak pyszne, że ciężko się od nich oderwać. Twoi goście będą zachwyceni!

Składniki na czekoladowe bezy:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • półtorej tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 150 g)
  • 50 ml mleka

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Z podanych proporcji wychodzi ok. 100 sztuk pojedynczych bezików lub ok. 50 sztuk złączonych.

  • Przygotowanie

    Czekoladowe beziki

    1
    Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    2
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 15-18 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    3
    Do ubitych białek dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką kuchenną.
    4
    Piekarnik rozgrzać do 140 stopni z termoobiegiem. Na dwie blachy z piekarnika położyć papier do pieczenia. Ubitą bezę przekładać do rękawa lub szprycy cukierniczej i wyciskać na papier do pieczenia beziki o średnicy ok. 3-3,5 cm i wysokości ok. 3 cm, utrzymując niewielkie odstępy pomiędzy bezami.
    4
    Beziki wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 50 minut. Co jakiś czas zerkać, czy bezy nie zaczynają się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli beziki w trakcie pieczenia trochę popękają, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    5
    Po zakończeniu pieczenia zostawić beziki w piekarniku na ok. 60 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
    6
    Gdy beziki całkiem wystygną i wysuszą (najlepiej na drugi dzień) przygotować polewę czekoladową. Gorzką czekoladę połamać na kawałeczki i przełożyć do małego rondelka. Dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada się roztopi zredukować ogień do minimum. Beziki zanurzać ostrożnie spodem w polewie czekoladowej, a następnie delikatnie wyrównać polewę szpatułką. Beziki z czekoladą układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub łączyć po dwa beziki spodami do siebie.
    7
    Odstawić do stężenia polewy. Przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku, pod przykryciem lub bez. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.