Bezy mini Pavlova z kremem lawendowym
Bezy mini Pavlova z kremem lawendowym
2021-07-27
Marynata ziołowa do karkówki z grilla
Marynata ziołowa do karkówki z grilla
2021-07-31
Pomysł na ketchup z cukinii wielu osobom może się wydawać zaskakujący, a wręcz bardzo dziwny. Warto jednak od czasu do czasu wypróbować coś nowego, żeby się przekonać, jakie to może być pyszne.

Składniki na ketchup z cukinii:

    • 1,5 kg cukinii
    • 350 g cebuli
    • 500 g przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki soli
    • 190 g koncentratu pomidorowego
    • 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
    • pół łyżeczki ostrej papryki
    • 150 g cukru
    • 130 ml octu jabłkowego lub 100 ml octu spirytusowego
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    • pół łyżeczki ziół prowansalskich lub poniższe świeże zioła:
    • 1 duży listek mięty
    • 4-5 listków bazylii
    • opcjonalnie: 2 listki werbeny cytrynowej
    • opcjonalnie: 3-4 listki kocanki włoskiej (tzw. magi)

    Potrzebne do pasteryzacji:

    • słoiki z zakrętkami
    • czysta ściereczka kuchenna lub pieluszka tetrowa
    • szeroki garnek
    • ręcznik kuchenny

    WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Ketchup z cukinii można z powodzeniem wykorzystać jako gotowy sos pomidorowy na spód do pizzy, zapiekanek czy makaronów.

  • Do pasteryzacji użyłam małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Dzięki temu po otwarciu słoiczka jesienią czy zimą, nie będzie ryzyka, że zawartość się zepsuje, jeśli nie zostanie szybko spożyta.

  • Do pasteryzacji należy używać dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików oraz zakrętek.

  • Słoiki i zakrętki nie muszą być nowe (mogą być wielokrotnie używane), jednak nie mogą być uszkodzone.

  • Nakładając przetwory do słoików należy zostawić ok. 1-3 cm (w zależności od wielkości słoika) wolnego miejsca u góry.

  • Przygotowanie

    Ketchup z cukinii z przecierem pomidorowym

    1
    Cukinię umyć i obrać ze skórki. Przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Jeżeli pestki są malutkie, można je zostawić. Zetrzeć cukinię na tarce o średnich oczkach lub za pomocą maszynki do szatkowania warzyw.
    2
    Cebulę również zetrzeć na tarce lub w maszynce, ale na drobniejszych oczkach. Przełożyć startą cukinię i cebulę do miski, posolić i wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 4 godziny.
    3
    Przez ten czas zasolona cukinia z cebulą puści sok. Całą zawartość miski (bez odsączania) przełożyć do większego garnka. Dodać cukier i wymieszać. Zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez ok. 35 minut, co chwilę mieszając.
    4
    Po tym czasie wycisnąć ząbki czosnku przez praskę. Świeże zioła posiekać. Dodać do gotującej się cukinii. Wlać ocet, dodać pieprz oraz paprykę słodką i ostrą (z podanych proporcji wychodzi dość pikantny ketchup, można dodać mniej pieprzu i ostrej papryki, żeby otrzymać łagodniejszy sos). Dobrze wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut.
    5
    W międzyczasie słoiki włożyć do szerokiego garnka, a zakrętki powkładać między słoiki. Do słoików wlać wrzącą wodę do samej góry, zakrętki również zalać w całości wrzątkiem. Zostawić na kilka minut do wyparzenia. Następnie wylać wodę ze słoików i wytrzeć do sucha czystą ściereczką kuchenną. Zakrętki również powycierać.
    6
    Do gotującej się cukinii dodać przecier pomidorowy oraz koncentrat i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień. Gorącą masę przekładać porcjami do pojemnika od blendera i ucierać na miazgę. Zblendowaną masę przełożyć z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut cały czas mieszając.
    7
    Do wyparzonych słoików przekładać jeszcze gorący ketchup, zostawiając ok. 1-3 cm wolnej przestrzeni między powierzchnią sosu a zakrętką (przy małym słoiczku wystarczy 1 cm). Następnie dokładnie zakręcać nakrętki. Zakręcone słoiki z ketchupem wstawić do garnka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną lub pieluszką tetrową w taki sposób, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani nie stykały się ze sobą. Zalać gorącą wodą mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Zagotować na średnim lub nieco większym ogniu. Gotująca się woda nie może sięgać poziomu zakrętek. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym lub średnim ogniu przez ok. 10-15 minut. Pilnować, by słoiki się nie przewracały. Jeżeli przewracają się, zmniejszyć ogień.
    8
    Zapasteryzowane słoiki wyciągać ostrożnie z garnka i osuszać ściereczką kuchenną. Ustawiać na macie silikonowej lub ręczniku kuchennym odwracając do góry dnem. Po ustawieniu wszystkich słoików można je przykryć dodatkowo ręcznikiem kuchennym. Zostawić tak na całą noc lub dobę.
    9
    Następnego dnia odwrócić słoiki. Jeżeli mają zakrętki typu "twist off - click", wcisnąć palcem środek zakrętki. Może być tak, że część zakrętek już będzie wklęsła, a część "kliknie" przy wciśnięciu palcem. Tak czy siak, dobrze zapasteryzowana zakrętka nie powinna z powrotem się wybrzuszyć do góry, czyli nie może klikać w tę i we w tę. Jeżeli tak się dzieje, należy spróbować zapasteryzować dany słoik jeszcze raz lub wymienić zakrętkę na nową (możliwe, że ta jest uszkodzona). Słoiki z ketchupem przenieść w ciemne i chłodne miejsce (np. do piwnicy, nieogrzewanej spiżarni lub garażu). Po otwarciu przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.