Roladki z szynki z pastą jajeczną
Roladki z szynki z pastą jajeczną w dekoracyjnej otoczce
14 lutego 2020
Tort miętowo-czekoladowy
Tort miętowo-czekoladowy
16 lutego 2020

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 parówki
  • 1 płaska łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 liście sałaty masłowej lub lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 mały ogórek
  • opcjonalnie: kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie

1
Dwie parówki przekroić wzdłuż prawie do końca. Wywinąć połówki na zewnątrz w kształt serca, a brzegi spiąć wykałaczką. Smażyć na patelni na odrobinie oliwy lub oleju rzepakowego.
2
Jajka wbić na patelnię w środek parówek. Pozostałe parówki przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż prawie do końca. Uformować w kształt serduszek, spiąć wykałaczkami i smażyć razem z resztą.
3
Na talerzach ułożyć liście sałaty. Pomidory pokroić w piórka, ogórek na plasterki. Majonez wymieszać z ketchupem i za pomocą wykałaczki narysować na talerzach ozdobne wzory.
4
Usmażone jajka i parówki ułożyć na liściach sałaty. Wyciągnąć wykałaczki.
5
Można ozdobić świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.