Likier piernikowy
Likier piernikowy
2021-12-18
Krem cynamonowy
Krem cynamonowy
2021-12-27
Bardzo smaczne ciasto z wiórków kokosowych. Świetne zarówno jako spód, jak i górna warstwa ciasta z kremem, dżemem lub galaretką. Nie zawiera glutenu, więc nadaje się dla osób stosujących dietę bezglutenową.

Składniki ciasto kokosowe:

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 80 g masła
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego (1 i 1/4 szklanki*)
  • 4 łyżki mleka (np. 1,5-2%)
  • 3 łyżeczki mąki kokosowej (ewentualnie ziemniaczanej)**
  • szczypta soli

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml.
** Zarówno mąka kokosowa, jak i mąka (skrobia) ziemniaczana nie zawierają glutenu.

Przygotowanie

Spód kokosowy do ciast

1
Masło rozpuścić w średniej wielkości garnku na słabym ogniu. Dodać połowę cukru oraz mleko i mieszać, aż się cukier rozpuści (gdyby nie rozpuścił się do końca, to nic strasznego). Wyłączyć ogień.
2
Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
3
Białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić.
4
Gdy piana zrobi się sztywna i lśniąca, rozetrzeć odrobinę między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej. Na koniec dodać mąkę kokosową lub ziemniaczaną i wymieszać szpatułką lub łyżką (w przypadku mąki kokosowej piana może się rozrzedzić, ale to nie szkodzi). Następnie dodać przestudzoną masę z wiórków kokosowych i delikatnie wymieszać.
5
Blachę do ciast wyłożyć papierem do pieczenia (można od spodu rogi posmarować odrobiną masła, żeby papier się nie ślizgał podczas nakładania masy). Następnie wyłożyć ciasto kokosowe i wyrównać szpatułką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia.
6
Gotowe ciasto może służyć jako spodnia lub górna warstwa ciasta w połączeniu z biszkoptem i kremem (np. na bazie mascarpone). Można je również pokroić i zjeść jako kokosanki ;) Smacznego!

2 Comments

  1. anna pisze:

    Chodzi za mną rolada z ciasta kokosowego. Czy taki blat można zwinąć jak typową roladę biszkoptową. Czy jest to jednak zbyt sypkie ciasto? A może masz jakiś pomysł?

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Niestety, taki spód będzie zbyt kruchy na roladę. Póki co jeszcze nie robiłam rolady kokosowej, więc nic nie doradzę w tej kwestii…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.