Jak uratować zwarzony krem maślany?
Jak uratować zwarzony krem maślany?
2021-04-23
Poncz do nasączenia tortu (woda, cytryna, brandy)
Poncz do nasączenia tortu (1) (woda, cytryna, brandy)
2021-04-27
Pyszne wafelki przełożone kremem kajmakowym to świetna propozycja zarówno dla dzieci do chrupania, jak i dla dorosłych do popołudniowej kawki lub herbatki. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie andrutów, masy kajmakowej, masła i 15 minut wolnego czasu ;)

Składniki:

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g masy krówkowej kajmak
  • 1 opakowanie dużych wafli (ok. 180 g)

Przygotowanie

WAFELKÓW Z KREMEM KAJMAKOWYM

1
Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na białą, puszystą masę. Dodać masę kajmakową i ubijać dalej mikserem na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Nie przejmować się, gdyby masa się zwarzyła.
2
W rondelku zagotować ok. półtorej szklanki wody. Ubity krem przełożyć do żaroodpornego naczynia i ustawić na rondelku (bezpośrednio lub na sitku). Gotująca się woda nie może sięgać dna miski. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez parę minut do lekkiego rozpuszczenia kremu, przez cały czas mieszając trzepaczką. Masa powinna mieć lekko lejącą konsystencję.
3
Na blacie kuchennym rozłożyć folię aluminiową lub spożywczą. Na folii ułożyć pierwszy arkusz wafla. Posmarować kremem kajmakowym. Na wierzch ułożyć następnego wafla, lekko docisnąć na całej szerokości i również posmarować masą.
4
Gdy wszystkie wafle zostaną ułożone, folię zawinąć do góry. Na wierzch ułożyć np. deskę do krojenia, która pokryje wafle na całej szerokości lub chociaż na większości. Na desce ustawić coś ciężkiego np. duży garnek wypełniony wodą lub grube książki. Zostawić na kilka godzin do przegryzienia.
5
Po tym czasie pokroić wafle na 4 równe rzędy, a każdy rząd na 4 kwadraty. Następnie przekroić każdy kwadrat w poprzek na dwa trójkąty.
6
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.