Grejpfrutowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i kurkumą
Grejpfrutowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i kurkumą
2021-03-17
Pasta cytrynowo-czosnkowo-imbirowa
Pasta cytrynowo-czosnkowo-imbirowa do grilla oraz dań kuchni azjatyckiej
2021-03-18
Gofry na maślance z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego to zdrowsza alternatywa dla popularnych gofrów. Smakują równie wyśmienicie i można je wcinać na śniadanie, kolację lub poczęstować gości. Rewelacyjnie smakują polane jogurtem greckim, syropem daktylowym lub konfiturą oraz posypane orzechami i suszonymi owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki* maślanki
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru trzcinowego lub zwykłego białego
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

gofrów pełnoziarnistych na maślance

1
Masło roztopić w mikrofalówce lub w rondelku. Odstawić na chwilę do przestudzenia.
2
Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z mąką tortową, sodą, solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem trzcinowym lub zwykłym.
3
W osobnej misce ubijać mikserem jajka przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać łyżką. Dodać maślankę oraz cukier lub aromat waniliowy. Ubijać mikserem przez ok. 4 minuty.
4
Do masy jajeczno-maślanej przesypać wymieszane suche składniki. Mieszać krótko łyżką lub łopatką do połączenia składników (w masie powinny pozostać małe grudki mąki).
5
Do rozgrzanej gofrownicy nakładać po ok. 4 łyżki masy i smażyć przez ok. 3,5-5 minut w zależności od mocy gofrownicy. Upieczone gofry studzić na kratce, żeby dłużej pozostały chrupiące.
6
Jeść najlepiej od razu po upieczeniu, gdyż gofry dość szybko miękną. Do gofrów polecam jogurt grecki, orzechy, suszone owoce, syrop daktylowy lub konfitury. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.