Muffinki bananowe na kefirze
Muffinki bananowe na kefirze
2022-06-06
Idealny deser na lato z bitej śmietany, truskawek i herbatników. Pyszny, szybki i bardzo łatwy przepis.

Składniki na deser z truskawkami:

  • 400 g śmietanki 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g herbatników kakaowych
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml niesłodzonej herbaty truskawkowej
  • 500 g truskawek
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

Deser z bitą śmietaną i truskawkami

1
Torebkę herbaty truskawkowej zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Śmietankę 30% przed ubijaniem najlepiej schłodzić przez ok. 45-60 minut w zamrażarce. Następnie ubijać przez ok. 60-90 sekund na wolnych obrotach. Do spienionej śmietanki wsypać cukier puder (cały na raz). Ubijać dalej na średnich obrotach przez ok. 2-4 minuty do uzyskania gęstej konsystencji.
2
Umyte i osuszone truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Zostawić kilka truskawek do dekoracji. Biszkopty zanurzać w herbacie i układać na dnie szklanej miski (o średnicy ok. 17-20 cm). Na biszkopty wyłożyć kilka łyżek ubitej śmietany, następnie część pokrojonych truskawek i przykryć cienką warstwą bitej śmietany. Herbatniki kakaowe zanurzać w herbacie i układać na warstwie śmietany.
3
Następnie układać kolejne warstwy:
  • bita śmietana,
  • truskawki,
  • bita śmietana,
  • nasączone biszkopty,
  • bita śmietana,
  • truskawki,
  • bita śmietana,
  • nasączone herbatniki,
  • bita śmietana.
  • 4
    Górę udekorować plasterkami truskawek i listkami mięty (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce lub od razu spożywać. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.