Roladki z tortilli z kurczakiem, sałatą i kukurydzą
Roladki z tortilli z kurczakiem, szpinakiem i papryką
14 marca 2020
Tort marchewkowy z bitą śmietaną i mascarpone
Tort marchewkowy z bitą śmietaną i mascarpone
18 marca 2020

Roladki z tortilli z mięsem mielonym (zapiekane)

Roladki z tortilli z mięsem mielonym (zapiekane)

Składniki:

  • ok. 200 g mięsa mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: odrobina sosu chilli lub ostrej papryki w proszku
  • ok. 70 g żółtego sera w kostce
  • opcjonalnie: odrobina twardego sera (np. Rokiskio Grand Formaggio)
  • pół papryki czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 placki tortilli

Przygotowanie

1
Mięso przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, odrobiną ostrej papryki lub sosu chilli i usmażyć na oliwie na wolnym ogniu. W trakcie smażenia rozcierać mięso między łopatkami kuchennymi na drobne kawałeczki. W międzyczasie pokroić bardzo drobno paprykę, a ser zetrzeć na średnich oczkach (twardy ser na drobnych).
2
Majonez wymieszać z ketchupem. Powstałym sosem wysmarować placki tortilli. Następnie na szerokość 2/3 każdego placka ułożyć usmażone mięso, paprykę, kukurydzę i ser. Z prawej strony zostawić puste miejsce, gdyż nadzienie w trakcie zwijania będzie się przesuwać.
3
Po ułożeniu wszystkich dodatków zawinąć placek w roladę, zaczynając od lewego brzegu. Zewnętrzną krawędź przypiąć szpilkami lub wykałaczkami do rolady, żeby się nie rozwinęła w trakcie pieczenia.
4
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 12 minut, aż placki lekko się zarumienią. Trzeba uważać, by nie zarumieniły się za bardzo, gdyż wtedy będą smacznie chrupiące, ale trudne do pokrojenia bez kruszenia. Upieczone roladki pokroić ostrym szerokim nożem na 5-6 części. Podawać na ciepło. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.