Kruchy spód do sernika lub innego ciasta
Kruchy spód do sernika lub innego ciasta
2023-04-13
Sernik pieczony z galaretką i owocami
Sernik pieczony z galaretką i owocami
2023-04-16
Ostatnio naszło mnie na jakiś nietypowy u nas dodatek do obiadu i padło na kopytka. Mąż bardzo się ucieszył. Przygotowanie kluseczek poszło bardzo szybko, a jeszcze szybciej zniknęły z talerzy :)

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków lub 1,3 kg surowych ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania
  • 50 g mąki ziemniaczanej (4 nieczubate łyżki)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Przygotowanie

Kopytka - ziemniaczane kluseczki

1
Surowe ziemniaki obrać, przepłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć z powrotem do pustego garnka. Przez chwilę podgrzewać na bardzo słabym ogniu do odparowania, co jakiś czas potrząsając garnkiem, żeby ziemniaki się nie przypaliły.
2
Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia. W przypadku wcześniej ugotowanych ziemniaków najlepiej by były one w temperaturze pokojowej, a nie prosto z lodówki (zimne ziemniaki będą twardsze). Zmielone ziemniaki zostawić do całkowitego wystudzenia.
3
Masę z ziemniaków przełożyć na stolnicę. Na wierzch wysypać mąkę wymieszaną z solą i zrobić po środku wgłębienie. Wbić jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto może być lekko klejące, jednak jeśli bardzo klei się do rąk, dodać trochę mąki (nie za dużo, żeby kluski po ugotowaniu nie były twarde).
4
Odrywać po kawałku ciasta. Stolnicę posypać mąką, a z ciasta formować wałeczki o średnicy grubego palca. Wałeczek lekko spłaszczyć i kroić pod skosem na kawałki o szerokości ok. 2-3 cm. Jeżeli nóż lepi się do ciasta podczas krojenia, zanurzać nóż co jakiś czas w mącę. Pokrojone kopytka układać na tacce posypanej mąką.
5
W dużym garnku zagotować wodę, dodać trochę soli. Do wrzątku wrzucać partiami kopytka i ostrożnie zamieszać łyżką, żeby nie przyklejały się do dna. Kopytka gotować przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągać łyżką cedzakową. Od razu podawać.
6
Jeżeli nie wszystkie kopytka zostaną od razu zjedzone, można je pokropić odrobiną oleju, wymieszać i schować do lodówki. Następnego dnia odgrzać na patelni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.