Szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie
Szybkie ciasto czekoladowe na śmietanie
2021-05-29
Karkówka pieczona z mozzarellą i ziemniakami
Karkówka pieczona z mozzarellą i ziemniakami
2021-05-30
Szybkie, proste i wilgotne ciasto czekoladowe. W sam raz do popołudniowej kawki albo na przerwę w pracy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g cukru
  • 3/4 szklanki* kakao
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml gorącej wody
  • cukier puder do posypania

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Przygotowanie

szybkiego i wilgotnego ciasta czekoladowego

1
Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 190 stopni (z termoobiegiem). Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać cukier, jajka, mleko, olej i aromat waniliowy. Mieszać mikserem na najniższych obrotach przez ok. 2 minuty.
2
Dodać wrzątek i miksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto powinno wyjść rzadkie. Przelać masę do blaszki o wym. ok. 15x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-45 minut do tzw. suchego patyczka.
4
Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do przestudzenia. Po ok. 20-30 minutach wyjąć razem z papierem z foremki i wystudzić do końca na kratce. Całkiem wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.