Pączki wiedeńskie
Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)
2 grudnia 2019
Bułki mleczne
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży instant)
3 grudnia 2019

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 650 lub tortowej (typ 450)
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 100 g świeżych drożdży lub 4 torebki (28 g) drożdży instant
  • garść siemienia lnianego
  • garść lub dwie słonecznika
  • pół garści otrębów żytnich
  • pół garści otrębów owsianych lub pszennych
  • 4 szklanki* ciepłej wody


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml


Przygotowanie

1
Rozpuścić drożdże w 1 szklance ciepłej wody*. Wszystkie składniki (łącznie z rozpuszczonymi drożdżami) wymieszać mikserem z końcówkami do pieczywa (spiralne haki). Miksować przez ok. 10 minut. Można ewentualnie ugnieść ciasto ręcznie. Przełożyć masę do dużej miski wysmarowanej odrobinką oleju rzepakowego lub oliwy, przykryć ściereczką lub tetrową pieluszką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

*Jeśli używasz drożdży instant, wsyp je prosto do mąki i wymieszaj.
2
Wysmarować foremki olejem. W moim przypadku są to dwie foremki (jedna o wymiarach 28x15 cm, druga 39x12 cm). Przełożyć ciasto do foremek, przykryć i pozostawić na następne 45-50 minut do rośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
3
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu):
- przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach,
- następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej przez 55 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. Chleb zaraz po wyjęciu z foremki może wydawać się zbyt wilgotny, trzeba poczekać aż ostygnie.

Smacznego!
 
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy z serkiem i pomidorem
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy
  • Chleb pszenno-razowy

Komentarze są wyłączone.