Ciasto cytrynowe
Cytrynowiec
12 grudnia 2019
Kurczak w beszamelu z kaszą i buraczkami
Kurczak z pieczarkami w sosie beszamelowym
14 grudnia 2019

Roladki z tortilli z szynką (zapiekane)

Roladki z placków tortilli

Składniki:

  • placki tortilli
  • ser żółty
  • szynka lub salami
  • kukurydza konserwowa
  • papryka czerwona
  • opcjonalnie: szpinak mrożony

Przygotowanie

1
Wziąć tyle placków do tortilli, ile ma być porcji (dla bardzo głodnych po 2 placki ;P). Szpinak rozmrozić na tyle, by dało się go bez problemu rozdrobnić. Paprykę pokroić w kostkę, im drobniejsza, tym lepsza. Na placku ułożyć 3-4 plasterki szynki lub salami, zostawiając trochę pustego miejsca z prawej strony, pokrojoną paprykę, kukurydzę, żółty ser (tarty lub w plasterkach). Zawinąć placek jak najciaśniej zaczynając od lewej strony. Nadzienie będzie trochę się wysuwać do przodu, dlatego właśnie dobrze jest zostawić trochę pustego miejsca po prawej stronie placka. Zawinięty placek zabezpieczyć drewnianymi wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami do rolad w 3-4 miejscach, tak żeby placek w trakcie pieczenia nie rozwinął się.
2
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 12-17 minut, do zarumienienia. Upieczone placki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na deskę do pieczenia i ostrożnie pokroić w poprzek ostrym nożem lub radełkiem, lekko ściskając palcami, by roladka się nie rozpadła. Jeśli roladka się rozpada przy próbie krojenia, najpierw delikatnie naciąć nożem w jednym miejscu, potem kroić dalej. Jeśli będziesz kroić pod kątem 45 stopni w stosunku do placka, roladki będą miały ładny podłużny kształt.
3
Podawać z dipem czosnkowym, sosem pomidorowym lub ketchupem. Świetne jako przekąska na imprezę lub szybki obiad. Smacznego!
  • Roladki z placków tortilli
  • Roladki z placków tortilli

Komentarze są wyłączone.