Domowy cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy
4 kwietnia 2020
Roladki z tortilli z pastą jajeczną
Roladki z tortilli z pastą jajeczną
9 kwietnia 2020

Składniki na marynatę:

  • ok. 500 g karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • kilka ziarenek kolendry
  • szczypta majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia
  • ok. 250 g (5 garści) mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 nieduża łodyga selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 250 ml wody

  • Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia o długości ok. 55 cm

Przygotowanie

1
Mięso pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Cebulę pokroić na grube plastry. Każdy ząbek czosnku przekroić na 3 plasterki. W filiżance wymieszać oliwę z wszystkimi przyprawami oraz ziołami. Następnie wetrzeć mieszankę w pokrojone mięso. Przełożyć mięso do pojemnika, obłożyć czosnkiem i cebulą, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 dni, żeby się zamarynowało.
2
Przed pieczeniem obrać ziemniaki i pokroić na ćwiartki. Posypać przyprawą do ziemniaków, wymieszać i przełożyć do rękawa do pieczenia (spiętego z jednej strony dołączoną spinką). Paprykę pokroić na dość duże kawałeczki. Między ziemniakami poukładać plastry zamarynowanego mięsa. Na górę poukładać paprykę, mrożoną fasolkę szparagową oraz łodygę selera naciowego w całości. Wlać 150 ml wody. Zawiązać drugi koniec rękawa. Włożyć rękaw do naczynia żaroodpornego lub do blachy do ciast.
3
Piec przez ok. 90-110 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem. W trakcie pieczenia parę razy delikatnie wstrząsnąć naczyniem żaroodpornym lub blachą, żeby przemieszać trochę zawartość rękawa i rozprowadzić sos. Ok. 20-30 minut przed końcem pieczenia odciąć górę rękawa i dolać 100 ml wody. Przed wyciągnięciem dania z piekarnika, sprawdzić widelcem, czy mięso już jest miękkie.
4
Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć naczynie żaroodporne/blachę z piekarnika i ostrożnie wyciągnąć rękaw przesypując zawartość wraz z sosem do naczynia żaroodpornego/blachy. W ten sposób łatwiej będzie nakładać ziemniaki i sos. Rękaw z zawartością można też przygotować wcześniej, schować do lodówki, a na drugi dzień od razu wsadzić do piekarnika i obiad gotowy :) Smacznego!

Komentarze są wyłączone.