Ciasto z pierniczków i mascarpone
Ciasto z pierniczków i mascarpone
5 stycznia 2020
Gyros z kurczaka
Gyros z kurczaka
5 stycznia 2020

Pączusiowe stworki – mini pączki na serku homogenizowanym

Mini pączki na serku homogenizowanym

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej typ 450
  • 420 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 duże lub 5 mniejszych jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia (ok. butelki)

Do obtoczenia:

  • opcja 1: cukier puder
  • opcja 2: ok. 100 ml (pół szklanki) cukru pudru wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu
  • opcja 3: ok. 100 ml (pół szklanki) cukru pudru wymieszanego z 1 łyżką soku z cytryny

Przygotowanie

1
Do mąki wsypać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Dodać alkohol (zapobiegnie on nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu podczas smażenia), zamieszać.
2
W szerokim garnku rozgrzać olej. Najlepiej rozgrzewać dłużej na mniejszym ogniu, niż szybko na dużym. Gdy olej będzie mocno nagrzany, zamoczyć łyżkę w oleju (by ciasto mniej się kleiło), następnie nabierać porcję ciasta i zsuwać do garnka. Można pomóc sobie drugą łyżeczką, gdyby ciasto ciężko odchodziło. Smażyć po kilka sztuk na raz, ale nie za dużo, żeby nie spadała temperatura oleju, a pączki mogły swobodnie się obracać. Smażyć do zarumienienia. Usmażone pączucie układać na ręczniku papierowym do wystudzenia.
3
Gdy pączki wystygną, można posypać je cukrem pudrem, obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem lub w lukrze cytrynowym (wystarczy zmieszać cukier puder z sokiem z cytryny). Pączusiowe stworki kształtem co prawda lekko straszą, za to smakiem zdecydowanie nadrabiają braki w sylwetce :) Smacznego!

 

  • Mini pączki na serku homogenizowanym
  • Mini pączki na serku homogenizowanym
  • Mini pączki na serku homogenizowanym
  • Mini pączki na serku homogenizowanym
  • Mini pączki na serku homogenizowanym

Komentarze są wyłączone.