Kurczak z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii
Kurczak z fasolką szparagową i ketchupem z cukinii
2021-08-07
Surówka z kapusty jak u Chińczyka
Surówka z kapusty „jak u Chińczyka”
2021-08-10
Masz dużo fasolki szparagowej i chcesz ją zamrozić na zimę? Nie wrzucaj świeżej fasolki bezpośrednio do zamrażarki. Warto ją najpierw zblanszować, żeby zachowała kolor i chrupkość.

Co należy przygotować?

  • dość duży garnek z wrzątkiem
  • bardzo zimną wodę + kostki lodu (opcjonalnie)
  • kilka torebek do mrożenia żywności
  • trochę soli

Przygotowanie

Jak zamrozić fasolkę szparagową?

1
Świeżą fasolkę szparagową dokładnie umyć i delikatnie osuszyć. W przypadku młodej fasolki odciąć końcówki po obu stronach strączków. Jeżeli fasolka nie jest już młoda i ma twarde łykowate włókna, należy je usunąć. W tym celu nie docinać końcówek strączków do końca, tylko do łyka (twardego włókna). Następnie ciągnąć końcówkę ostrożnie w dół, odrywając jednocześnie łyko od fasolki. Po oczyszczeniu strączków, pokroić je na 2-3 części (nieduże strączki można zostawić w całości).
2
W dość dużym garnku zagotować wodę i lekko posolić. Do wrzątku wrzucić pokrojoną fasolkę szparagową i gotować na niedużym ogniu przez 3 minuty. Następnie szybko odcedzić i przełożyć fasolkę do garnka z bardzo zimną wodą. Po ok. 20 sekundach odcedzić jeszcze raz i zalać fasolkę ponownie lodowatą wodą (najlepiej wrzucić do niej kilka kostek lodu). Zostawić na 3 minuty.
3
Po tym czasie odcedzić fasolkę i rozłożyć na ręczniku papierowym. Dokładnie osuszyć. Niewielkie porcje osuszonej fasolki wkładać do woreczków, delikatnie wycisnąć nadmiar powietrza i dokładnie zawiązać lub zamknąć torebkę.
4
Tak przygotowane torebki schować do zamrażarki. W okresie jesienno-zimowym przydadzą się do przygotowania różnych potraw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.