Grillowane piersi z kurczaka
Grillowane piersi z kurczaka
6 maja 2020
Pieczywo ziołowe z grilla (z serem lub bez)
Pieczywo ziołowe z grilla (z serem lub bez)
11 maja 2020

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 ciasta francuskie (po 275-300g)
  • ok. 100-150 g żółtego sera w kostce
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół dużej papryki czerwonej
  • pół dużej papryki żółtej lub pomarańczowej
  • pół dużej papryki zielonej
  • opcjonalnie: pół dużej papryki białej
  • odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu).
2
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pieprzem ziołowym. Wymieszać. Czosnek pokroić na 3-4 plasterki. Dorzucić do mięsa. Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy z oliwek, dodać mięso i smażyć przez kilka minut. W trakcie smażenia rozcierać mięso między łopatkami do smażenia, aż się rozpadnie na drobne kawałeczki.
3
Paprykę pokroić w miarę równe piórka. Końcówki piórek odciąć, by otrzymać dość proste słupki.
4
Ciasto francuskie rozwinąć. Z lewej i prawej strony odciąć po dwa paski o grubości ok. 1-1,5 cm i odłożyć ostrożnie na bok. Pozostałe ciasto pokroić w poprzek (najlepiej radełkiem) na paski o grubości ok. 1 cm. Pod koniec wziąć jeden z odłożonych na bok pasków i przykleić z lewej strony ciasta tak, by przykryć lewą krawędź poprzecznych pasków.
5
Co drugi pasek odgiąć w lewą stronę i ostrożnie układać, by się nie stykały ze sobą. Na pozostałych paskach ułożyć pionowo słupki papryki w jednym kolorze. Następnie odgięte paski ułożyć z powrotem, a te, które wcześniej nie były ruszone, odłożyć na lewą stronę. Na ciasto poukładać słupki papryki w innym kolorze, a następnie odgięte paski poukładać z powrotem. Pilnować, aby paski dość ciasno owijały paprykę, inaczej paprykowa mozaika będzie zbyt luźna. Powtarzać czynność aż do końca pasków.
6
Na koniec paski, które były odłożone na bok, docisnąć mocno do krawędzi mozaiki z prawej strony oraz na górną i dolną krawędź. Powstanie w ten sposób ramka, przytrzymująca brzegi mozaiki.
7
Rozwinąć drugi płat ciasta francuskiego. Ułożyć na nim usmażone mięso mielone - na szerokość odpowiadającą paprykowej mozaice. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach i rozłożyć na mięsie mielonym. Następnie ostrożnie ułożyć na górę paprykową mozaikę. Najlepiej poprosić drugą osobę o pomoc przy przekładaniu tak, by jedna osoba trzymała przeplatankę z papryką, a druga ściągała ostrożnie papier spod ciasta i układała mozaikę na mięsie mielonym z serem.
8
Brzegi dolnego ciasta zawinąć na mozaikę i delikatnie docisnąć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem, przez ok. 25 minut. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.