Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami
28 stycznia 2020
Karpatka klasyczna
Karpatka klasyczna
9 lutego 2020

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 180 g twarogu
  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1/3 dużej cytryny lub połówki małej

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać jogurt (lub serek), cukier, cukier waniliowy oraz żółtko. Białko odstawić na później (do smarowania rogalików). Masę dokładnie wymieszać. Zetrzeć skórkę z cytryny i dodać do mieszanki twarogowej.
2
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Następnie podzielić na trójkąty (najlepiej radełkiem). Masę twarogową nakładać na podstawę każdego trójkąta i zawijać. Po zwinięciu brzegi rogalika zawinąć lekko w dół.
3
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać rogaliczki. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut.
4
Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.