Róże z jabłek i ciasta francuskiego
Róże z jabłek i ciasta francuskiego
2021-02-04
Sos pomidorowy do pizzy
Sos pomidorowy do pizzy
2021-02-05
W dzieciństwie zajadałam się karmelowymi kostkami z chrupek kukurydzianych. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. W trakcie przygotowania masy sypnęłam jednak trochę za dużo kakao i wyszły chrupki czekoladowo-karmelowe. W smaku wprost rewelacyjne, a do tego przywołały piękne wspomnienia z dzieciństwa :)

Składniki:

  • ok. 75 g chrupek kukurydzianych
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak (400-460 g)
  • 150 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao

Przygotowanie

czekoladowo-karmelowych chrupek kukurydzianych

1
Chrupki kukurydziane pokroić na kawałeczki o szerokości ok. 1,5 cm. Masło roztopić na słabym ogniu. Dodać kakao oraz masę krówkową. Podgrzewać mieszając cały czas trzepaczką. Masa w pewnym momencie może sprawiać wrażenie, jakby się zwarzyła, należy dalej delikatnie podgrzewać i mieszać, aż się połączy w jednolitą, gładką masę.
2
Gdy masa zrobi się gładka, wyłączyć ogień i dodać pokrojone chrupki. Dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę (o wymiarach ok. 20x11 cm) wyłożyć folią spożywczą (ja tym razem użyłam zwilżonego i zgniecionego papieru do pieczenia). Do foremki wyłożyć wymieszane chrupki i mocno docisnąć łyżką, żeby jak najściślej przylegały do siebie. Masa musi tworzyć zwarty baton, żeby później łatwiej ją było kroić.
3
Przykryć masę folią spożywczą i wstawić foremkę na minimum 3-4 godziny do lodówki. Następnie wyciągnąć i pokroić blok na kilka plastrów, a plastry na pół. Odstawić na jakiś czas do wyschnięcia.
4
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chrupki można przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem, gdyż długo zachowują świeżość. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.