Chałka
Chałka
12 stycznia 2020
Paluszki z kurczaka w cieście francuskim
Paluchy z kurczaka w cieście francuskim
13 stycznia 2020

Zaplatanie chałki w warkocz

Chałka

Zaplatanie chałki krok po kroku

  • Ciasto na chałkę podziel na 3 równe kawałki.
  • Pojedyncze części lekko zroluj, by powstały wałeczki.
  • Trzy w miarę równe podłużne kawałki ciasta ułóż w pozycji pionowej względem siebie (tak będzie łatwiej niż w pozycji horyzontalnej).
  • Dociśnij brzegi wałków, żeby je połączyć.
  • Wałek z prawej strony przełóż nad środkowym wałkiem.
  • Nad nim przełóż lewy wałek.
  • Następnie środkowy wałek przełóż nad lewym.
  • I tak na przemian aż do końca.
  • Postaraj się szeroko rozkładać odnogi ciasta, będzie łatwiej się połapać.
  • Gdy skończysz, brzegi chałki podwiń pod spód (zarówno początek chałki, jak i koniec).

  • W ułożeniu horyzontalnym również można zaplatać warkocze, ale jest to mniej wygodne.
    I tyle :) Prawda, że proste ?

    Komentarze są wyłączone.