Chałka
12 stycznia 2020Paluchy z kurczaka w cieście francuskim
13 stycznia 2020Zaplatanie chałki nie jest wcale tak skomplikowane, jak może się wydawać :) Z naszymi zdjęciami krok po kroku z pewnością Ci się uda!
Zaplatanie chałki krok po kroku
Ciasto na chałkę podziel na 3 równe kawałki.Pojedyncze części lekko zroluj, by powstały wałeczki.Trzy w miarę równe podłużne kawałki ciasta ułóż w pozycji pionowej względem siebie (tak będzie łatwiej niż w pozycji horyzontalnej).Dociśnij brzegi wałków, żeby je połączyć.Wałek z prawej strony przełóż nad środkowym wałkiem.Nad nim przełóż lewy wałek.Następnie środkowy wałek przełóż nad lewym.I tak na przemian aż do końca.Postaraj się szeroko rozkładać odnogi ciasta, będzie łatwiej się połapać.Gdy skończysz, brzegi chałki podwiń pod spód (zarówno początek chałki, jak i koniec). -

- Pojedyncze części lekko zroluj, by powstały wałeczki
-

- Trzy wałeczki ułóż w pozycji pionowej względem siebie
-

- Dociśnij brzegi wałków, żeby je połączyć
-

- Wałek z prawej strony przełóż nad środkowym wałkiem
-

- Następnie przełóż lewy wałek
-

- Wtedy środkowy wałek przełóż nad lewym
-

-

-

-

-

-

- Brzegi chałki podwiń pod spód
-

-

W ułożeniu horyzontalnym również można zaplatać warkocze, ale jest to mniej wygodne.
I tyle :) Prawda, że proste ?