Masełko czosnkowe
Masełko czosnkowe
2021-06-08
Kruchy spód do ciast
Kruchy spód do ciast
2021-06-11
Bardzo prosta i pyszna tarta z truskawkami. Rewelacyjny kruchy spód, delikatny krem z bitej śmietany i mascarpone. Prawdziwy truskawkowy raj!

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 140 g masła (zimnego)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1/5 łyżeczki soli

Składniki na krem:

  • 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 500-700 g świeżych truskawek

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Kruchy spód można upiec dzień wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej, a kremem i truskawkami ozdobić na krótko przed podaniem.
  • W przypadku braku czasu krem również można ubić dzień wcześniej i przechować w lodówce, a całość połączyć w dniu podania.
  • Kruche ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, jeżeli jednak nie zostanie zjedzone w całości od razu, można schować do lodówki, żeby krem nie zepsuł się.
  • Przygotowanie

    Tarta z truskawkami i kremem z mascarpone

    1
    PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO SPODU: mąkę tortową wymieszać z krupczatką, solą i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać na stolnicę. Dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałki. Posiekać całość nożem lub za pomocą siekacza/rozdrabniacza do kruchych ciast.
    2
    Następnie zrobić w mące wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść szybko ciasto i uformować kulę (ważne, żeby ciasto nie zdążyło się zbytnio zagrzać). Zawinąć kulę w folię spożywczą i schować na ok. 30 minut do lodówki.
    3
    Formę do tarty (o średnicy ok. 26-28 cm) posmarować odrobiną masła (lub innego tłuszczu) i posypać delikatnie mąką (np. krupczatką). Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o 3-4 cm od średnicy blaszki. Ja rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Wałek również posypuję co jakiś czas mąką, gdy ciasto zaczyna się kleić. Do rozwałkowanego ciasta przykładam odwróconą do góry nogami blaszkę i obracam razem z ciastem i papierem. Następnie ostrożnie ściągam papier i dociskam palcami brzegi tarty. Zamiast wałkowania ciasta można też po prostu wylepić schłodzonym ciastem formę do tarty (posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką). Trzeba jednak zrobić to szybko i nie rozgrzać ciasta.
    4
    Ciasto ponakłuwać widelcem na całej szerokości i wstawić z powrotem do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, przez ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
    5
    Truskawki pokroić na plasterki lub połówki. Mniej więcej 2/3 pokrojonych truskawek ułożyć na wystudzonym cieście. Pozostałe zostawić do dekoracji góry.
    6
    PRZYGOTOWANIE KREMU: Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
    7
    Gotowy krem wyłożyć na truskawki. Udekorować pozostałymi truskawkami.
    8
    Ciasto można ozdobić listkami mięty. Podawać od razu lub wstawić do lodówki. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.