Sernik dyniowy
Sernik dyniowy pachnący świętami
2021-10-24
Krem z cukierków kukułka
Krem z cukierków kukułka
2021-11-01
Kruche małe bezy z pysznym kremem kajmakowym i orzechami włoskimi pięknie się prezentują i wprost rozpływają w ustach. Świetne na imprezę, poczęstunek do pracy, kiermasze szkolne oraz tak po prostu bez żadnej okazji jako mała słodka przekąska.

Składniki na gniazdka bezowe:

  • 6 białek w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki na krem kajmakowy:

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak
  • 2 garści orzechów włoskich

WSKAZÓWKI PASIBRZUSZKA:


  • Białka do bezy powinny być w temperaturze pokojowej i dokładnie oddzielone od żółtek.

  • Miska, w której będą ubijane białka, powinna być całkiem czysta i sucha.

  • Bezy z zasady powinno się nadziewać kremem tuż przed podaniem lub 1-2 godziny wcześniej. Z mojego doświadczenia jednak wynika, że bezy udekorowane kremem nawet po całej nocy w lodówce nadal są chrupiące i pyszne.

  • Przygotowanie

    Mini bezy z kremem kajmakowym

    1
    PRZYGOTOWANIE GNIAZDEK BEZOWYCH: białka ubijać mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, cały czas miksując.
    2
    Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami, czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania nie powinien przekroczyć 10-17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) i jeszcze przez krótką chwilę ubijać.
    3
    Następnie do ubitej piany dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać łopatką kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 140 stopni z termoobiegiem. Bezę przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać najpierw podstawę gniazdka bezowego zaczynając od środka kółka, a następnie okrężnym ruchem do góry. Średnica gniazdka powinna mieć ok. 4 cm, a wysokość ok. 1,5-2 cm.
    4
    Wstawić do rozgrzanego do 140 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec kolejne 50 minut. Co jakiś czas zerkać, czy bezy nie zaczynają się rumienić. Gdyby tak się działo, zmniejszyć temperaturę o 10-20 stopni. Jeżeli bezy w trakcie pieczenia trochę popękają, nie przejmować się, w przypadku bezy to normalne zjawisko.
    5
    Po zakończeniu pieczenia zostawić bezy w piekarniku na ok. 90 minut. Następnie odrobinę uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić bezy do końca. Można zostawić gniazdka bezowe w piekarniku z uchylonymi odrobinę drzwiczkami na całą noc.
    6
    PRZYGOTOWANIE KREMU KAJMAKOWEGO: Masło w temperaturze pokojowej ubijać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 8 minut na puszystą, białą masę. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po łyżce masy kajmakowej.
    7
    Gotowy krem przekładać do szprycy cukierniczej lub rękawa i wyciskać na bezy. Udekorować orzechami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.