Zielone ciasto Shrek
Zielone ciasto Shrek
2021-05-08
Czekoladowy krem budyniowy
Czekoladowy krem budyniowy
2021-05-10
Aromatyczna marynata do piersi, udek lub skrzydełek z kurczaka. Idealna na grilla. Idealna na grilla. Serdecznie polecam na nadchodzący sezon grillowy :)

Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • kilka listków świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
  • kilka listków świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

ziołowej marynaty do kurczaka na grilla

1
Podane proporcje pasują na ok. 1-1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi, udka, skrzydełka). Przyprawy oraz zioła wymieszać w miseczce (na sucho, bez dodatku oliwy). Ząbki czosnku przekroić wzdłuż na 3 części.
2
Wymieszane przyprawy wetrzeć dokładnie w mięso z każdej strony. Przełożyć do miski. Dodać 2 łyżki oliwy i delikatnie wymieszać. Pomiędzy filety, udka czy skrzydełka ułożyć pokrojone ząbki czosnku.
4
Mięso przykryć talerzem lub folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę-dwie do zamarynowania. Można też wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.