Rurki waflowe z bitą śmietaną
Rurki waflowe z bitą śmietaną
5 czerwca 2020
Grzanki z mozzarellą z grilla lub piekarnika
Grzanki z mozzarellą z grilla lub piekarnika
10 czerwca 2020
Lekki sos do świeżych warzyw na bazie oliwy z oliwek oraz odrobiny śmietany. Nadaje sałatce rześki i ciekawy smak.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/5 łyżeczki rozmarynu*
  • opcjonalnie: szczypta trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki śmietany 12%


* W przypadku świeżych ziół zwiększyć nieco proporcje.

Przygotowanie

1
Przyprawy i zioła wymieszać z oliwą. Taką mieszankę można przygotować dzień lub parę dni wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku. W trakcie szykowania sałatki dodać do mieszanki 2 łyżeczki śmietany i dobrze wymieszać.
2
Dodać sos do warzyw i dobrze wymieszać. Sos świetnie pasuje do mieszanki świeżych warzyw (sałaty, ogórka, szpinaku, rzodkiewki, kiełków itp.) oraz kukurydzy konserwowej. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.