Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
4 stycznia 2020
Pancakes
Pancakes na mleku i jogurcie
5 stycznia 2020

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • ok. 200 g wołowiny
  • 2 ciasta francuskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielona papryka - słodka i ostra
  • opcjonalnie przyprawa do mięs
  • Twoje ulubione składniki do rosołu

Przydatne przybory:

  • foremki stożkowe do wypieku rurek
  • radełko do krojenia ciasta francuskiego

Przygotowanie

1
Ugotować rosół z piersi kurczaka, łopatki i wołowiny. Gdy mięso zrobi się miękkie, wyjąć z rosołu i ostudzić. Wystudzone mięso zmielić w maszynce.
2
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się przy rozwijaniu). Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu.

Za pomocą radełka lub noża podzielić każde ciasto francuskie na 15 poprzecznych pasków. Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a farsz wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.

Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który były zawinięte ciasta francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym jajkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne). Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 10-12 minut, po jednej blaszce na raz. Pod koniec obserwować, czy rurki nie przypiekają się za bardzo (każdy piekarnik grzeje inaczej).

Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
Gdy farsz już będzie gotowy, podzielić ciasto francuskie na 4-5 szerokich pionowych pasów. Wzdłuż każdego pasa układać farsz i zawijać pas w rulonik tak, by krawędzie nachodziły na siebie na minimum 1-2 cm. Docisnąć brzegi. Następnie pokroić każdy rulon w poprzeczne paski, by powstały małe paszteciki. Górę pasztecików posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 14-17 minut, po jednej blaszce na raz. Pod koniec obserwować, czy paszteciki nie przypiekają się za bardzo (każdy piekarnik grzeje inaczej).
3
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego z przekrojonymi ząbkami czosnku. Zmielone mięso przełożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką do smaku. Smażyć przez kilka minut. Można dodać przyprawę do mięsa mielonego. Farsz musi być dość mocno doprawiony. W trakcie smażenia rozetrzeć mięso między łopatkami. Dodać ok. 4-5 chochli rosołu, żeby farsz był soczysty. Dobrze wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
4
Gotowym farszem nadziewać rurki z ciasta francuskiego (w przypadku braku rurek przygotować ruloniki z ciasta i farszu). Przed podaniem włożyć paszteciki do piekarnika, włączyć grzanie z termoobiegiem na 150 stopni i podgrzewać przez ok. 15 min, aż będą odpowiednio ciepłe. Można też podgrzać w kuchence mikrofalowej. Do pasztecików świetnie pasuje barszcz w kubku. Smacznego!
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
  • Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
 

Komentarze są wyłączone.