Nalewka z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w pomidorowym sosie
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w pomidorowym sosie
2021-02-17
Szybkie faworki na piwie
Szybkie faworki na piwie
2021-02-22
Próbowaliście kiedyś rajskich jabłek? Te malutkie czerwone jabłuszka są wielkości dorodnej czereśni. Zerwane prosto z drzewka mają cierpki posmak i raczej nie nadają się do bezpośredniego delektowania się. Przetwory z tych cudeniek mają jednak iście rajski smak. Uwielbiam konfiturę z rajskich jabłek, która przypomina mi czasy dzieciństwa. Świetne są również nalewki z tych owoców. Mają przepiękny kolor i ciekawy smak.

Składniki:

  • 350 g rajskich jabłek
  • 250 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 16 jagód świeżej lub suszonej aronii
  • 4 goździki
  • szczypta kardamonu
  • 400 ml wódki (jeżeli wolisz mniej słodkie i zarazem mocniejsze nalewki, możesz dać 500-600 ml)

Przygotowanie

nalewki z rajskich jabłuszek z pomarańczą, aronią i kardamonem

1
Usunąć szypułki z umytych i osuszonych jabłuszek. Następnie pokroić owoce na ćwiartki, a ćwiartki na pół. Oczyścić z gniazd nasiennych.
2
Pokrojone i oczyszczone jabłuszka przełożyć do dużego słoika i zasypać cukrem (ja użyłam cukru waniliowego domowej roboty). Zakręcić słoik i odstawić na 3 dni w ciemne miejsce. W międzyczasie potrząsać kilka razy słoikiem, żeby cukier lepiej się rozpuścił (przygotowywałam 3 wersje nalewki jednocześnie, stąd na zdjęciach 3 słoiki).
3
Czwartego dnia dodać do słoika przekrojoną pomarańczę, aronię, goździki oraz kardamon. Zalać wódką. Przy 400 ml nalewka wyjdzie słodka i niezbyt mocna. Jeżeli preferujesz mocniejsze i mniej słodkie nalewki, dodaj więcej wódki.
4
Odstawić na 3 tygodnie w ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
5
Po 3 tygodniach przelać przez sitko o bardzo drobnych oczkach. Pomarańczę wycisnąć nad sitkiem do nalewki. Rozlać do butelek i szczelnie zakręcić. Odstawić w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, by nalewka nabrała mocy. Im dłużej będzie stała, tym lepiej będzie smakować.
6
Owoce pozostałe po nalewce przełożyć do niedużego słoika i szczelnie zakręcić. Można je z powodzeniem wykorzystać do przełożenia tortów, ciast i różnych deserów (pod warunkiem, że zostały usunięte gniazda nasienne). Sama nalewka też świetnie się nadaje do nasączania ciasta/spodów pod tort. Proporcje na 3 blaty ciasta pod tort o średnicy 26 cm: 70 ml słodkiej nalewki, 130 ml wody, 3 łyżeczki cukru (wymieszać razem i nasączyć spody). Smacznego!

Komentarze są wyłączone.