Grillowane warzywa
Grillowane warzywa
14 września 2020
Sałatka z marchewki, rodzynek i słonecznika
Sałatka z marchewki, rodzynek i słonecznika
23 września 2020

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (może być Inka)


  • Ponadto do wypieku rurek potrzebne będą stożkowe foremki

Dodatkowo do oprószenia rurek:

  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i zostawić na kilka minut, żeby trochę się ogrzało (zimne ciasto może łamać się lub pękać przy rozwijaniu). Podzielić ciasto na 9 równych pasków, krojąc równolegle do dłuższej krawędzi.

Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu.

Poszczególne paski zawijać na foremkę zaczynając od węższej części foremki w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu będą się rozpadać, a bita śmietana wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części.

Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odpowiednio duże odstępy między nimi (można wykorzystać papier, w który były zawinięte ciasta francuskie). Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu (nie jest to jednak konieczne).
2
Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 215 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną. Im dłużej będziesz zwlekać, tym większe ryzyko, że ciasto przyklei się do foremki i będzie kruszyć przy ściąganiu. Póki rurki są ciepłe, nie powinno to sprawiać większego problemu. Gdyby ciasto nie odchodziło, ścisnąć lekko brzeg rurki i pociągnąć.
3
Kawę dokładnie rozpuścić w 20 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody. Do wysokiego naczynia przełożyć serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder. Ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać rozpuszczoną kawę i wymieszać.
4
Gotowy krem przekładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z długą, wąską końcówką i nadziewać nią całkiem wystudzone rurki. Dla wygody puste rurki można wkładać pionowo po 2-3 sztuki do kubka i wtedy napełniać kremem. Następnie obrócić rurki i uzupełnić kremem z drugiej strony, jeżeli nie zostały wypełnione do końca.
5
Czubatą łyżeczkę cukru-pudru wymieszać z połową łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sproszkowanej), przełożyć do małego sitka i oprószyć rurki. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.