Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
8 stycznia 2020
Pizzerinka pod pierzynką
Pizzerinki pod pierzynką na cieście francuskim
8 stycznia 2020

Pizzerinka (maxi) na cieście francuskim

Pizzerinka maxi na cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół puszki krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy (ok. 250-300 g)
  • zioła świeże (bazylia, rozmaryn) lub suszone (np. mieszanka ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • połówka papryki czerwonej
  • opcjonalnie: szpinak mrożony
  • pół kostki sera żółtego (ok. 200-250 g)
  • 4-6 plastrów salami lub innej wędliny

Przygotowanie

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Jeżeli chcesz dodać szpinak, wyciągnij preferowaną ilość do rozmrożenia.
2
Pokroić drobno paprykę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Plastry salami przekroić na 4 części. Jeżeli plasterki są małe, można dać w całości lub przekroić na pół. Pomidory krojone utrzeć blenderem razem z ziołami, solą i pieprzem (jeżeli masz przecier zamiast pomidorów, wymieszaj go z ziołami i przyprawami).
3
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce (razem z papierem do pieczenia, w który jest zawinięte) i posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie ułożyć salami, paprykę, kukurydzę, szpinak (opcjonalnie), tarty ser. Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut. Smacznego!
  • Pizzerinka maxi na cieście francuskim
 

Komentarze są wyłączone.