Pasta jajeczna
Pasta jajeczna
2020-01-08
Pizzerinka pod pierzynką
Pizzerinki pod pierzynką na cieście francuskim
2020-01-08
Gdy masz ochotę na domową pizzę, ale nie masz czasu na pracochłonne wyrabianie ciasta, bardzo pomocne bywa ciasto francuskie. Pizzerinka wspaniale smakuje i szybko się ją przygotowuje.

Składniki na pizzerinkę:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół puszki krojonych pomidorów lub 250 g przecieru pomidorowego
  • zioła świeże (po 3-5 listków bazylii, rozmarynu, tymianku) lub suszone (np. płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich lub śródziemnomorskich)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • połówka papryki czerwonej
  • opcjonalnie: szpinak mrożony
  • pół kostki sera żółtego (ok. 200-250 g)
  • kilka plastrów salami, szynki lub innej wędliny

Przygotowanie

pizzerinki na cieście francuskim

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Jeżeli chcesz dodać szpinak, wyciągnij preferowaną ilość do rozmrożenia.
2
Pokroić drobno paprykę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Plastry salami przekroić na 4 części. Jeżeli plasterki są małe, można dać w całości lub przekroić na pół. Pomidory krojone utrzeć blenderem razem z ziołami, solą i pieprzem (jeżeli masz przecier zamiast pomidorów, wymieszaj go z ziołami i przyprawami).
3
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce (razem z papierem do pieczenia, w który jest zawinięte) i posmarować przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie ułożyć salami, paprykę, kukurydzę, szpinak (opcjonalnie), tarty ser. Piec w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku, z termoobiegiem, przez ok. 20-25 minut.
4
Gotową pizzerinkę kroić nożem lub radełkiem na prostokąty lub trójkąty. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.