Pieczeń z mięsa mielonego
Pieczeń z mięsa mielonego
14 kwietnia 2020
Pomidorowo-musztardowy sos do grilla
Pomidorowo-musztardowy sos do grilla
4 maja 2020

Składniki na 30 szt.:

  • 250 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na 90 szt.:

  • 750 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 300 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do ciastek można dodać różne dodatki:

  • cynamon
  • kakao
  • aromat migdałowy lub waniliowy
  • orzechy włoskie, laskowe lub migdały
  • czekolada mleczna lub deserowa
  • konfitura, np. z wiśni lub czarnej porzeczki
  • żurawina
  • rodzynki
  • słonecznik
  • starta skórka cytryny

Przygotowanie

1
Masło wyjąć wcześniej z lodówki, by zrobiło się miękkie, lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Twarde masło można też rozdrobnić za pomocą siekacza/rozdrabniacza do ciasta kruchego. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, cukier puder oraz masło. Zagnieść dość miękkie ciasto.
2
Z ugniecionego ciasta można od razu formować ciasteczka lub podzielić masę na kilka części i do każdej dodać różne dodatki. Ciasto z porcji na 90 sztuk można podzielić na 4-6 części i do poszczególnych części dodać:

  • 1 łyżeczkę cynamonu,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • kawałeczki czekolady (można wymieszać czekoladę mleczną, deserową i gorzką),
  • 3-4 krople aromatu waniliowego lub migdałowego, pokrojone drobno orzechy, rodzynki, żurawinę, pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę,
  • słonecznik i żurawinę,
  • 1-2 łyżeczki startej skórki z cytryny.

  • Poszczególne masy ugnieść do wymieszania dodatkowych składników, odrywać po niedużym kawałeczku i formować w rękach niewielkie kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach i spłaszczyć palcami każdą kulkę.

    W celu ozdobienia ciastek wesołymi minkami lub wzorkami oderwać z jednej części ciasta nieduży kawałeczek, dodać 2-3 łyżeczki kakao, ugnieść do osiągnięcia jednolitego koloru. Następnie odrywać maciupeńkie kawałeczki, formować z nich mini-kuleczki oraz wałeczki i lepić z nich oczka, uśmiechy, włosy lub inne wzorki na ciastka.

    W przypadku ciastek z konfiturą należy zrobić palcem wgłębienie w ciastku i włożyć tam wiśnię lub trochę czarnej porzeczki.
    3
    Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem przez ok. 10-15 minut do zarumienienia. Wystudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

    Komentarze są wyłączone.