Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną
Mrożona kawa z lodami i bitą śmietaną
2021-06-17
Sałatka z arbuzem, mozzarellą i rukolą
Sałatka z arbuzem, mozzarellą i rukolą
2021-06-20
W gorące letnie dni zwykle ma się ochotę na coś lekkiego, delikatnie kwaskowatego, a jednocześnie przyjemnie słodkiego. Lekki biszkopt z jogurtowo-truskawkową pianką oraz kremem śmietankowym, udekorowany truskawkami to idealna kompozycja na słoneczne letnie dni.

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki* skrobi ziemniaczanej
  • 280 g cukru drobnego** (półtorej szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przegotowanej i wystudzonej wody


  • * Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

    ** Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza

Składniki na piankę truskawkową:

  • 300 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 2 torebki galaretki o smaku truskawkowym
  • 500 ml gorącej wody
  • 700 g jogurtu truskawkowego (polecam z siemieniem lnianym)

Składniki na krem śmietankowy:

  • 330 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • ok. 400-500 g świeżych truskawek do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt z pianką truskawkową i kremem

1
PRZYGOTOWANIE PIANKI TRUSKAWKOWEJ: galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml bardzo gorącej wody. W przypadku świeżych truskawek - umyć, osuszyć i usunąć szypułki, w przypadku mrożonych - rozmrozić. Następnie truskawki zblendować. Gdy galaretka całkiem wystygnie, przelać do wysokiej miski, dodać jogurt truskawkowy oraz zblendowane truskawki i mieszać mikserem przez ok. 30 sekund na niskich obrotach, a następnie przez ok. 3-4 minuty na średnich lub wysokich obrotach. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
2
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: Mąkę pszenną wymieszać ze skrobią ziemniaczaną. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek, a następnie ubijać białka mikserem na wysokich obrotach. Gdy białka się spienią, dodać sól. Gdy piana zacznie robić się gęsta, ale jeszcze nie sztywna, zacząć dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 20-30 sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 4-5 minut.
3
Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut (w przypadku użycia zwykłego cukru zamiast drobnego może to potrwać dłużej). Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, dodawać pojedynczo żółtka i mieszać delikatnie szpatułką.
4
Mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie, lecz dokładnie szpatułką lub trzepaczką. Dodać 2 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody i ponownie delikatnie wymieszać.
5
Papier do pieczenia dociąć na szerokość dna blachy do ciast i włożyć do foremki. Ścianek blaszki niczym nie smarować. Przelać masę do blachy i delikatnie wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić w blaszce. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, wyciągnąć z foremki i ostrożnie ściągnąć papier do pieczenia.
6
Całkiem wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć do foremki, a na wierzch wyłożyć tężejącą piankę truskawkową. Przykryć drugim biszkoptem i wstawić do lodówki.
7
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO: Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Gotowy krem wyłożyć na górny biszkopt i wyrównać szpatułką.
8
Świeże truskawki do dekoracji pokroić na plasterki lub połówki i ułożyć na kremie według uznania. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.