Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem i imbirem

Suszony schab dojrzewający
Suszony schab dojrzewający
2021-03-08
Babeczki czekoladowe z miętowym nadzieniem i kremem
Babeczki czekoladowe z miętowym nadzieniem i kremem
2021-03-10
Gdy na dworze raz świeci słońce, raz pada śnieg, a temperatury mocno się wahają, bardzo łatwo jest o przeziębienie. Przy zmianie pogody z zimowej na wiosenną, trudno jest trafić z doborem garderoby tak, by ani nie zmarznąć, ani nie przegrzać się. Niestety po pięknym słonecznym dniu nie raz czujemy, że zaczyna nas drapać w gardle lub łamać w kościach. Wówczas warto sięgnąć po naturalne i sprawdzone środki na wzmocnienie organizmu. Cytrynowy syrop na odporność z miodem, czosnkiem, imbirem oraz kurkumą to prawdziwa bomba witaminowa. Szybko stawia na nogi w przypadku początków przeziębienia, a spożywany profilaktycznie wzmacnia naszą odporność na co dzień. Syrop w smaku jest bardzo mocny i ostry, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale w końcu ma leczyć, a nie rozpieszczać podniebienie ;)

Składniki:

  • 1 nieduża główka czosnku (najlepiej polskiego pochodzenia)
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • świeże kłącze kurkumy lub 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku
  • mały kawałek korzenia imbiru lub 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • 200 ml ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie

cytrynowego syropu na odporność

1
Czosnek, korzeń imbiru oraz kłącze kurkumy obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny, miód oraz wodę. Wszystko razem utrzeć blenderem na gładki syrop.
2
Przelać całość do słoika lub szklanej butelki, zakręcić i odstawić na 24 godziny w chłodne i ciemne miejsce.
3
Po upływie doby wstrząsnąć słoikiem i przecedzić zawartość przez drobne sitko. Resztki, które zostaną na sitku można wykorzystać do marynaty do pieczonego mięsa lub do sosu, np. szykując potrawkę z pokrojonej piersi kurczaka.
4
Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć. Gdy łapie przeziębienie, przyjmować po 1 łyżce syropu rano i wieczorem, najlepiej w trakcie lub po posiłku. Syrop można spożywać bezpośrednio z łyżki (najlepiej jednym haustem i ewentualnie popić wodą czy herbatą) lub rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Profilaktycznie zaś po 1 łyżeczce dziennie bezpośrednio z łyżki lub dodawać do ciepłej, ale nie gorącej herbaty i popijać.
5
Nie podawać syropu małym dzieciom. Starszym można po łyżeczce lub dwie dziennie, ale syrop jest bardzo ostry i dzieci raczej nie będą chciały go pić. Dla dzieci polecam syrop z cytryny i miodu lub miodu i cebuli, ma dużo łagodniejszy smak. Trzymajcie się zdrowo!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.