Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym
Sernik na zimno z truskawkami i musem truskawkowym
2021-06-27
Wafle z kolorową galaretką
Wafle z kolorową galaretką
2021-06-30
Doskonałe połączenie kakaowego biszkoptu z kremem śmietanowym, truskawkami i borówkami. Nietrudny do zrobienia tort, który kapitalnie smakuje i robi wrażenie na gościach.

Składniki na spód kakaowy:

  • 7 jajek (rozmiar M) w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru drobnego*
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej (3 łyżki)
  • 3 średnio czubate łyżki kakao
  • szczypta soli

* Można użyć zwykłego cukru, ale on wolniej się rozpuszcza.

Składniki na krem śmietanowy:

  • 660 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka* cukru pudru

* Szklanka ma u mnie pojemność 200 ml

Składniki dodatkowe:

  • ok. 300 g truskawek średniej wielkości
  • ok. 250 g borówek
  • 1 torebka herbaty truskawkowej (ewentualnie 2-3 łyżki syropu truskawkowego) + 160 ml wody do nasączenia spodów
  • opcjonalnie: 2-3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15 g) do dekoracji
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie

Tort śmietanowy z truskawkami na kakaowym spodzie

1
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU KAKAOWEGO: Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz skrobią ziemniaczaną. Następnie przesiać przez sitko. Białka ostrożnie oddzielić od żółtek. Białka ubijać przez chwilę na najwyższych obrotach. Gdy się spienią wsypać sól. Ubijać dalej przez ok. 2 minuty na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukru w odstępach ok. 30-sekundowych, żeby cukier mógł dokładnie się rozpuścić. Po zużyciu całego cukru ubijać jeszcze przez ok. 5 minut.
2
Po tym czasie rozetrzeć odrobinę piany między palcami, sprawdzając czy nie czuć żadnych grudek. Jeżeli grudki nadal są wyczuwalne, miksować dalej, co jakiś czas sprawdzając pianę. Należy jednak uważać, by nie przebić białek. Cały proces ubijania białek powinien zająć od 12 do ok. 17 minut. Gdy cukier całkiem się rozpuści, a piana zrobi się gęsta i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodawać pojedynczo żółtka w odstępach ok. 7-10 sekundowych. Ubijać przez krótką chwilę do połączenia składników.
3
Mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i kakao dodać w 3 partiach do masy jajecznej, za każdym razem przesiewając przez sitko i delikatnie, lecz dokładnie mieszając szpatułką lub trzepaczką do połączenia składników. Włączyć grzanie w piekarniku na 170 stopni z termoobiegiem (lub 180 w przypadku grzania góra-dół bez termoobiegu).
4
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz zostawiając brzegi papieru na zewnątrz. Ścianek tortownicy niczym nie smarować, biszkopt ma się przyklejać do ścianek i piąć do góry, dzięki czemu nie będzie opadać. Do tortownicy delikatnie wylać masę. Z wierzchu masę można odrobinę wyrównać, ale ciasto w trakcie pieczenia powinno samo się rozłożyć równomiernie. Piec w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni (ewentualnie 180 stopni w przypadku grzania góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli patyczek po wbiciu do ciasta i wyciągnięciu nie jest całkiem suchy, należy piec dłużej, aż na patyczku nie będą zostawać żadne ślady ciasta.
5
Upieczony biszkopt wyjąć od razu z piekarnika i zostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia. Gdy biszkopt całkiem wystygnie, przeciągnąć delikatnie długim nożem wzdłuż wewnętrznej krawędzi tortownicy, żeby oddzielić ciasto od foremki. Gdyby na biszkopcie urosła górka, wystarczy wystudzony biszkopt obrócić do góry nogami. Wówczas pod wpływem ciężaru ciasto się wyrówna. Tortownicę z ciastem można przykryć pokrywką lub folią spożywczą i schować do lodówki na 2-3 godziny (można na całą noc). Dobrze schłodzony biszkopt łatwiej pokroić na równe blaty.
6
Torebkę herbaty truskawkowej zalać 160 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia (nie dosładzać). Zamiast herbaty w torebce można użyć np. 2-3 łyżek syropu truskawkowego. Biszkopt przed krojeniem wyjąć z tortownicy, obrócić do góry nogami i delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Do krojenia najlepiej użyć długiego noża z ząbkami (jak do krojenia chleba). Przekrojone blaty nasączyć wystudzoną herbatą truskawkową.
7
Owoce umyć. Z truskawek usunąć szypułki. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Część borówek i truskawek zostawić do dekoracji, resztę truskawek pokroić na połówki.
8
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO: Śmietankę 30%, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w wysokiej misce. Ubijać mikserem przez ok. 30 sekund na średnich obrotach, a następnie przez ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
9
Dolny biszkopt ułożyć w rancie (ewentualnie tortownicy). Ja ustawiłam rant od razu na docelowej podkładce, żeby nie było potrzeby przenoszenia udekorowanego tortu na inny podkład. Połówki truskawek przykładać jedną obok drugiej przekrojoną stroną do rantu lub obręczy tortownicy. Następnie ostrożnie wyłożyć połowę kremu i wyrównać szpatułką. Do kremu powtykać resztę pokrojonych truskawek, omijając sam środek tortu, żeby nie przeszkadzały przy krojeniu tortu. Na wierzch ułożyć środkowy biszkopt i delikatnie docisnąć.
10
Na środkowym biszkopcie rozsmarować połowę z pozostałego kremu. Do kremu powtykać borówki (część borówek zostawić do dekoracji). Przykryć górnym biszkoptem.
11
Na górnym biszkopcie rozsmarować resztę kremu śmietanowego. Udekorować owocami. Kostki czekolady można rozpuścić w mikrofalówce, przełożyć do woreczka cukierniczego, zrobić bardzo malutką dziurkę na końcu i polać czekoladą owoce lub krem. Czekoladę, która zostanie, można przechowywać w woreczku w lodówce, a w razie potrzeby włożyć na kilkanaście sekund do szklanki z gorącą wodą, żeby się rozpuściła ponownie.
12
Tuż przed podaniem tort można dodatkowo ozdobić listkami mięty. Jeżeli listki mięty zostaną zerwane wcześniej, można je włożyć do szklanki z wodą i wstawić do lodówki, żeby wyglądały świeżo. Tort mimo owoców bez problemu można kroić na cienkie plasterki. Prezentuje się szykownie i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.