Bułki mleczne
Bułki mleczne (z dodatkiem drożdży instant)
3 grudnia 2019
Składanie ciasta drożdżowego
Składanie (odgazowanie) ciasta drożdżowego
4 grudnia 2019
Niektóre piekarniki posiadają funkcję wyrastania ciasta. Jest ona bardzo przydatna, gdy przygotowujemy ciasta drożdżowe. Nie musimy wówczas szukać ciepłego miejsca bez przeciągów, by ciasto pięknie wyrosło. Wystarczy je wstawić do piekarnika i włączyć odpowiednią funkcję. Twój piekarnik nie ma takiej opcji? Nic strasznego, z takim też sobie poradzisz :)
1
W przypadku piekarnika z funkcją wyrastania ciasta naczynie z ciastem drożdżowym, przygotowanym do wyrastania, należy wstawić do piekarnika i wybrać odpowiedni program. W moim piekarniku wybieram "Specjalne", a następnie "Wyrastanie". Piekarnik automatycznie ustawia temperaturę 40 stopni, należy wybrać jedynie odpowiedni czas, potrzebny na wyrośnięcie ciasta (zgodnie z przepisem, według którego przygotowujemy ciasto, chleb czy bułeczki). W moim piekarniku czas wyrastania wyświetla się jako "czas pieczenia".

Co jeśli Twój piekarnik nie posiada opcji wyrastania? Patrz punkt 2.
2
Jeżeli piekarnik nie ma funkcji wyrastania, to też nic straconego. Zanim skończysz przygotowywać ciasto do wyrastania, rozgrzej piekarnik do 40 stopni. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę 40 stopni, od razu wyłącz. Zanim wstawisz do niego naczynie z ciastem do wyrastania, sprawdź, czy piekarnik jest lekko ciepły, ale nie gorący. Jeżeli czujesz mocne ciepło bijące z piekarnika, zostaw na chwilę drzwiczki uchylone, temperatura nie może być zbyt wysoka. Nie rozgrzewaj piekarnika w trakcie wyrastania ciasta, piekarnik powinien być wyłączony.
3
Jeżeli po wyrośnięciu ciasta, musisz je zagnieść i wstawić do ponownego wyrastania, nie musisz nagrzewać piekarnika (bez funkcji wyrastania) ponownie, o ile nie zdążył całkiem wystygnąć. Dla ciasta ważne, by było delikatnie ciepło i bez przeciągów. Natomiast w przypadku piekarnika z opcją wyrastania, jak najbardziej możesz włączyć tę funkcję i ustawić odpowiedni czas wyrastania.
4
Do piekarnika można wstawić nie tylko ciasto przed zagniataniem czy po zagnieceniu, które ma urosnąć, ale również chleb czy bułeczki, które już są uformowane, ale muszą jeszcze podrosnąć. Czasami ciasto przykrywam dodatkowo ściereczką, żeby na górze nie tworzyła się sucha skórka, a czasami wstawiam bez przykrycia.
5
W trakcie wyrastania ciasta należy od czasu do czasu skontrolować, czy ciasto nie urosło zanadto i nie ucieka z miski, zwłaszcza w przypadku pieczywa, które znajduje się już w docelowej foremce do pieczenia :) Po wyrośnięciu ciasta postępuj dalej zgodnie z przepisem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.