Mini deserki z kolorowych galaretek
22 października 2020
Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
Tort serowy z solonym karmelem i blanszowanymi jabłkami
26 października 2020
Karmel... Niby taki słodki, a jednak z dodatkiem soli morskiej pokazuje pazurki ;) Nadaje wyrafinowany smak ciastom z kremem, babeczkom i innym słodkościom. I wcale nie jest trudno zrobić go samemu w domu :)

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30% w temperaturze pokojowej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie

1
Do wysokiego i szerokiego garnka wsypać cukier i sól. Dodać gorącą wodę. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając długą drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Należy zadbać, żeby cukier się rozpuścił, zanim woda się zagotuje.
2
Gdy woda się zagotuje, odłożyć łyżkę, zwiększyć trochę ogień i gotować, aż syrop zacznie zmieniać kolor na żółty. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, nie wolno dłużej mieszać łyżką. Można natomiast delikatnie kręcić garnkiem i lekko pochylać raz w jedną, raz w drugą stronę, żeby cukier równo się karmelizował.
3
Po ok. 6-7 minutach od zagotowania syrop zaczyna się robić ciemniejszy, przechodzi z barwy żółtawej w jasnobursztynową. W tym momencie należy bardzo uważać, by nie spalić karmelu. Można co jakiś czas podnosić garnek do góry i kręcąc nim delikatnie obserwować, jak zmienia się zabarwienie masy. Karmel o jasnobursztynowej barwie będzie bardziej delikatny w smaku, ciemnobursztynowy zaś bardziej wyrazisty. Nie czekać, aż masa zrobi się ciemnobrązowa, gdyż wtedy będzie gorzka.
4
Gdy karmel osiągnie odpowiedni odcień (ja wolę ciemnobursztynowy), zdjąć garnek z ognia i jedną ręką intensywnie mieszać masę długą drewnianą łyżką, a drugą ręką wlewać powoli śmietankę w temperaturze pokojowej. Syrop będzie mocno się pienić. Mieszać intensywnie łyżką, aż przestanie.
5
Gdy karmel przestanie się pienić, postawić garnek z powrotem na nieduży ogień i ciągle mieszając podgrzewać przez ok. 3 minuty, aż karmel odrobinę zgęstnieje. Nie za mocno, gdyż będzie dalej gęstnieć w trakcie studzenia. Po zdjęciu z ognia poczekać, aż karmel lekko przestygnie i przelać do słoiczka lub innego pojemnika.
6
Jeżeli całkiem wystudzony karmel będzie zbyt rzadki, podgrzewać przez chwilę na średnim ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdyby się okazał zbyt gęsty, dodać odrobinkę gorącej wody i dokładnie wymieszać.
7
Karmel można przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej, ok. 3 miesiące w lodówce lub dużo dłużej w zamrażarce. Po wyciągnięciu z zamrażarki podgrzać karmel w kąpieli wodnej lub przez chwilkę w mikrofalówce. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.