Beziki – mini bezy
Beziki – mini bezy
2021-09-20
Krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem
Krem pistacjowy z bitą śmietaną i likierem
2021-09-21
Aromatyczna zapiekanka z mięsem mielonym, papryką, fasolką szparagową i żółtym serem. Wszystko zawinięte w ciasto francuskie. Niecodzienny i pyszny pomysł na obiad.

Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym w cieście francuskim:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 300 g mięsa mielonego
  • 8 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 5 listków bazylii
  • 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 9 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa lub olej do smażenia

Przygotowanie

Zapiekanka z mięsem mielonym w cieście francuskim

1
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy lub oleju. Dodać pokrojony na plasterki czosnek, a po chwili mielone mięso. Dodać sól, pieprz ziołowy, ostrą paprykę i posiekane listki bazylii. Dokładnie wymieszać i smażyć na niedużym ogniu.
2
Ser żółty zetrzeć na średnich lub drobnych oczkach. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Mrożona fasolka nie wymaga żadnej dodatkowej obróbki.
3
W przypadku świeżej fasolki należy ją przepłukać i odciąć końcówki. Jeżeli fasolka nie jest już młoda i ma twarde łykowate włókna, należy je usunąć. Następnie pokroić każdy strączek na 2-3 części. Na małej patelni roztopić 1 łyżkę masła. Dodać pokrojoną świeżą fasolkę oraz pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego. Smażyć na małym ogniu przez ok. 8 minut, regularnie mieszając.
4
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na parę minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Następnie ostrożnie rozwinąć i razem z papierem przełożyć do foremki keksówki o wymiarach ok. 25x12 cm w taki sposób, by po obu stronach dłuższej krawędzi wystawał płat ciasta. Do środka włożyć w następującej kolejności: połowę usmażonego mięsa mielonego, pół fasolki szparagowej, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, 1/3 startego żółtego sera, połowę pokrojonej czerwonej papryki, resztę mięsa mielonego, 9 łyżek przecieru pomidorowego, 1/3 żółtego sera, resztę fasolki szparagowej, 4 łyżki kukurydzy konserwowej, pozostałą paprykę i żółty ser.
5
Przykryć nadzienie wystającymi płatami ciasta francuskiego na zakładkę, najpierw z jednej strony dociągając do krawędzi, potem z drugiej. Lekko docisnąć wierzch ciasta do nadzienia w środku. Odstający papier można odciąć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem przez ok. 20-25 minut.
6
Jako dodatek do zapiekanki świetnie pasuje świeża sałata masłowa lub lodowa oraz pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.