Kotlety de volaille z masłem lub z serem
De volaille z masłem lub serem w płatkach kukurydzianych
27 lutego 2020
Sałatka z łososiem i jajkiem
Sos musztardowy do sałatek
29 lutego 2020

Składniki:

  • 1 mała łodyga selera naciowego (lub pół dużej)
  • 5 liści sałaty lodowej
  • pełna garść rukoli
  • pełna garść roszpunki
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 cukinii
  • pół dużego ogórka
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół puszki kukurydzy konserwowej

Przygotowanie

1
Oliwę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i sokiem cytrynowym. Odstawić do przegryzienia.
2
Cukinię pokroić na plasterki, a każdy plasterek na 4 części. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałeczki. Marchewkę pokroić na cienkie paski (można najpierw pokroić obieraczką na cienkie plastry, a następnie na paseczki), ogórek na połówki plasterków, seler na plasterki, pomidor w kostkę lub drobne piórka.
3
Pokrojone warzywa, rukolę, roszpunkę i kukurydzę konserwową przełożyć do salaterki, polać wcześniej przygotowanym sosem i wymieszać.
4
Surówka od razu jest gotowa do spożycia. Pasuje do różnych dań (mięsa, ryb, kanapek). Sałatkę można śmiało przygotować wieczorem, przechować w lodówce, a następnego dnia zabrać do pracy. Świetnie się komponuje z kaszą gryczaną, jęczmienną perłową czy bulgur, zwłaszcza gdy do kaszy dodamy drobno pokrojony ser typu feta. Taki posiłek świetnie się sprawdzi jako lunch w pracy lub pełnowartościowy obiad. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.