Ciasteczka migdałowe z masy marcepanowej
Ciasteczka migdałowe z masy marcepanowej
1 marca 2020
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi
2 marca 2020

Składniki podstawowe:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina pieprzu
  • opcjonalnie: 2 płaskie łyżeczki przyprawy gyros

  • Dodatkowo:
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia (ok. 1 butelki)

Składniki do panierki:

  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • trochę pieprzu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 10-15 łyżek mąki owsianej lub zwykłej pszennej (w zależności od wielkości kawałków kurczaka)

Przygotowanie

1
Pokroić filety na nieduże kawałki, ok. 5x4 cm. Każdy kawałek rozbić delikatnie tłuczkiem. Przełożyć kurczaka do miski, posypać przyprawami i wymieszać.
2
W niedużej miseczce wymieszać jajka z przyprawami. Do drugiej miseczki wsypać mąkę (ja robiłam połowę nuggetsów z mąką owsianą, połowę z pszenną tortową). Wkładać po kilka kawałeczków kurczaka do miseczki z jajkami. Zamieszać, a następnie pojedynczo obtaczać każdy kawałek w mące.
3
Smażyć w głębokim oleju przez ok. 10-12 minut. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę. Usmażone nuggetsy ukladać na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
4
Podawać z dipem, sałatką oraz frytkami, ryżem lub kaszą. Smacznego!

Pasibrzuszki polecają

Do nuggetsów polecamy pasibrzuszkowe dipy i sałatki

Komentarze są wyłączone.