Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
Ślimaczki cynamonowe z jabłkami
2020-01-08
Ślimaczki z łososiem i serkiem
Ślimaczki z łososiem i serkiem
2020-01-09

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ślimaczków

Przygotowanie

ślimaczków z dżemem z czarnej porzeczki

1
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i odstawić na kilka minut, żeby się trochę ogrzało (zimne może pękać i łamać się przy rozwijaniu). Ogrzane ciasto rozwinąć i posypać 1 lub 2 łyżkami cukru zmieszanego z cynamonem (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny jest dżem). Palcami rozprowadzić po całej powierzchni ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć krem z czarnej porzeczki. Rozprowadzić w miarę równo po całym arkuszu ciasta. Zwinąć dość ciasno w rulon, a następnie pokroić na 9-10 części (np. radełkiem). Papierem, w który było zawinięte ciasto, wyłożyć blachę do pieczenia i poukładać na nim ślimaczki.
2
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 25-30 minut. Upieczone i wystudzone ślimaczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Sprawdź także:

Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki

Ślimaczki cynamonowe


Ślimaczki z dżemem z czarnej porzeczki

Ślimaczki cynamonowe z jabłkami


Komentarze są wyłączone.