Choinka z piernika z kolorowym lukrem
Jak udekorować choinkę z piernika?
13 grudnia 2020
Naturalne pierniczki bez cukru
Naturalne pierniczki bez cukru
14 grudnia 2020
Pyszna sałatka z panierowanym kurczakiem to dobry pomysł na pożywną przekąskę lub lunch. Jest lekka, a zarazem sycąca. Polecam :)

Składniki na kurczaka w panierce:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Pozostałe składniki:

  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • pół dużego ogórka
  • 1 pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • ok. 40 g żółtego sera
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

1
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek, ułożyć na desce do krojenia i pokroić tak, by miała 6-9 odnóg. Uważać, by nie odciąć "nóżek" od podstawy. Posypać pierś solą, pieprzem oraz słodką papryką z obu stron.
2
Jajko roztrzepać w miseczce (szerokiej na tyle, by zmieściła się pierś z kurczaka). Mąkę pszenną i kukurydzianą wsypać do odrębnych miseczek. Pokrojoną pierś z kurczaka wkładać do mąki pszennej i poobracać każdą "nóżkę", by pokryły się dokładnie mąką. Następnie maczać w jajku, a potem wkładać do miseczki z mąką kukurydzianą. Obtoczyć dokładnie każdą nóżkę.
3
Rozgrzać na małej patelni wystarczającą ilość oleju, by pierś zanurzyła się w nim do ponad połowy wysokości. Gdy olej będzie porządnie rozgrzany, włożyć pierś z kurczaka, łopatką rozsunąć ostrożnie "nóżki" i smażyć przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia. W międzyczasie obrócić kurczaka, by dokładnie usmażył się z obu stron.
4
Usmażoną pierś ułożyć na chwilę na ręczniku papierowym, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie pokroić w plasterki.
5
W międzyczasie przygotować warzywa. Kapustę pekińską pokroić na paski, ogórek na ćwiartki plasterków, pomidor w półksiężyce, a paprykę w drobną kostkę.
6
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ketchup wymieszać z majonezem i musztardą.
7
Na dnie salaterki ułożyć połowę kapusty pekińskiej. Polać trochę sosu. Następnie ułożyć warstwowo połowę pokrojonego kurczaka, paprykę i ogórek. Polać sosem i posypać połową żółtego sera. Na to ułożyć resztę kapusty pekińskiej i kurczaka. Polać resztą sosu.
8
Na wierzch położyć pomidory i posypać resztą sera. Sałatka świetnie się nadaje na lunch lub przekąskę. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.