Miękkie ciasteczka czekoladowe
Miękkie ciasteczka czekoladowe
13 października 2020
Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami
Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami
16 października 2020
Udka z kurczaka podsmażane i duszone pod pierzynką z jabłek. Świetnie się komponują z ziemniakami i ryżem. Sos z jabłek nadaje potrawie ciekawy słodkawy, a jednocześnie lekko kwaskowaty smak. Polecam do wypróbowania :)

Składniki:

  • 2 lub 3 udka z kurczaka
  • 2 kwaśne, twarde jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 250 ml wody
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1
Sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, paprykę słodką oraz imbir wymieszać w miseczce. Następnie natrzeć tą mieszanką udka. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju i smażyć udka na niewielkim ogniu przez ok. 50 minut, co jakiś czas obracając. Udka powinny dość mocno się zarumienić.
2
Po tym czasie zalać udka wodą (ok. 250 ml), tak by przynajmniej do ok. 1/3 wysokości były zanurzone w wodzie. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka.
3
Czosnek wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce i dodać razem z liśćmi laurowymi do udek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 30-40 minut, aż mięso kurczaka zrobi się miękkie. W razie potrzeby dolewać wody.
4
Gdy mięso będzie już prawie gotowe, dosypać majeranku, zdjąć pokrywę i przez ok. 10-15 minut jeszcze podsmażyć na nieco większym ogniu, żeby odparować ewentualny nadmiar wody i zagęścić sos.
5
Gotowe udka razem z sosem jabłkowym podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego!

Komentarze są wyłączone.