Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
Sernik ze śliwkami podawany na ciepło
2021-09-01
Omlety z mascarpone i śliwkami
Omlety z mascarpone i śliwkami
2021-09-05
Chrupiąca i aromatyczna bagietka czosnkowa prosto z grilla. Trzeba wykorzystać ostatnie słoneczne dni i porozkoszować się końcówką sezonu grillowego.

Składniki na grillowaną bagietkę z masełkiem czosnkowym:

  • 1 półbagietka
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej (można podgrzać w mikrofalówce)
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (w zależności od preferencji)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeże zioła (np. 2-3 listki mięty i po kilka listków bazylii, rozmarynu, oregano) lub 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

Przygotowanie

Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym

1
Miękkie masło wymieszać w miseczce z przyprawami oraz posiekanymi ziołami (lub suszonymi). Jeżeli masło jest twarde lub prosto z lodówki, można je podgrzewać stopniowo w mikrofalówce co jakiś czas mieszając, aż zrobi się miękkie, ale nie płynne.
2
Bagietkę pokroić na 9-10 kromek. Posmarować masełkiem czosnkowym i ułożyć na tacce aluminiowej lub bezpośrednio na grillu.
3
Co jakiś czas obracać bagietki, by zgrillowały się równomiernie z obu stron.
4
Bagietki z masłem czosnkowym są świetnym dodatkiem do grillowanych mięs i sałatek. Smacznego!

2 Comments

  1. Justyna pisze:

    Grillowana bagietka z masełkiem czosnkowym jest przepyszna. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam.

    • Kotek Żarłotek pisze:

      Dziękuję 🙂 U nas dzieci bardzo lubią i zawsze domagają się grillowanego pieczywa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.